Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Antická Merida nabízí divadelní festival

Antická Merida nabízí divadelní festival
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Španělská provincie Extremadura je pro většinu Čechů neznámou oblastí, leží totiž až u hranic Portugalskem. Nicméně pokud ji někdy z našinců přece jen navštívil, zcela jistě mu učarovala, stejně jako její metropole, Merida.

Je zajímavé, že podle ní pak bylo pojmenováno mnohem větší a významnější město ve Venezuele; stejně jako Medellín v Kolumbii má svůj předobraz v malém zdejším městečku a i název Albuquerque vznikl zkomolením zdejší osady Alburquerque.

Most po souši

Cestou do centra asi někteří turisté podivují, proč starý most, po němž jdou, vede většinou po souši. Ti co vidí jako příčinu vyschlé koryto řeky, se ovšem pletou, pravdou je pravý opak, ta byla tak divoká, že nové části města byly kvůli častým záplavám postaveny o pár metrů výš než původní.

Jinak Mérida, kterou založil Césarův nástupce Augustus, měla v rámci římského impéria dost důležité postavení. A právě z těch dob se až dodnes zachovalo tolik budov či alespoň jejich zbytků, že díky tomu drží ojedinělý primát.

I když v ní žije necelých šedesát tisíc obyvatel, má nejvíce římských památek ze všech španělských měst, díky čemuž se v roce 1993 dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. I kvůli tomu se v historické části nesmí nic stavět, ať se totiž kopne kamkoli, vždy spatří světlo světa další stavba - či alespoň její torzo.

Z památek musíme ještě zmínit římský akvadukt. Ten byl vystavěn z různorodého materiálu, jak kamene, tak cihel, což způsobuje jeho neobvyklou barevnost. Oblouky ve třech řadách nad sebou zahrnovaly distribuční věže na vodu, ale i závěrečnou sestupnou nádrž pro odkalování vody. V údolí Albarregas dosahuje jeho výška až 25 metrů.

Antické divadlo pod širým nebem

Velkou pozornost ale přitahuje i každoroční divadelní festival. Letos se koná již 56. ročník. Celkem 7 her z 32 divadelních a tanečních vystoupení se zde odehraje od 16. července do 8. srpna.

Divadlo, kde se festival koná, není lecjakým divadlem. Jde o starý římský amfiteátr, který se nachází pod širým nebem a byl objeven náhodou. Zasut pod několikametrovým nánosem odpadků a stavebních sutin, byl znovuobjeven dětmi hrajícími si mezi odpadky.

Dne 18. června 1933 zde vystoupila tehdejší slavná španělská herečka Margarita Xirgu jako Médea od Seneky ve verzi od Miguela Unamuny, která tak zahájila činnost divadla prvním představením na tomto místě od pádu římského impéria.

Každoročně zde na 75.000 diváků shlédne klasické hry od Sofokla, Esquila, Euripida a Seneky, ale i představení moderní, která bez zázemí klasické divadelní budovy rozehrávají svoje kouzla mezi antickými sloupy.

Více informací naleznete na www.festivaldemerida.es

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma