Brno láká na festival jídel uvařených z místních surovin
9. 7. 2013 – 10:30 | Tip na výlet | Michal Polák | Diskuze:

V Brně dnes začal třetí ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka, který nabídne menu sestavená pouze z jídel uvařených z místních surovin. Do letošního ročníku se zapojilo 18 restaurací, což je třikrát více než v začátcích festivalu v roce 2011. Zájem lidí o jídlo z místních surovin nebývale vzrůstá, řekla dnes organizátorka akce Lucie Frgalová. Všechny suroviny kromě koření musí pocházet z oblasti do 150 kilometrů kolem Brna.
Speciální festivalová menu budou moci lidé v některých brněnských restauracích ochutnat do konce července. "Věřím, že hosty zaujmou například vepřová líčka ze Sasova, jihomoravská zvěřina, vůbec poprvé budeme mít na festivalu kůzlečí maso, ryby z Pohořelic a Punkvy. Šéfkuchaři také chodí na houby a máme i moravské mandle," uvedla Frgalová. U každého menu v restauraci návštěvníci najdou informaci, odkud suroviny pocházejí.
Restaurace budou jídla vařit z čerstvých surovin podle počtu návštěvníků, před návštěvou restaurace je proto potřeba vyplnit rezervační formulář na internetových stránkách festivalu www.jidlozblizka.cz. Loni se akce zúčastnilo na 2000 lidí.
Festival pořádá hnutí Slow Food Brno, jehož cílem je podpořit místní suroviny a spojit producenty se strávníky. "Lidé začínají mnohem více dávat přednost lokálním surovinám a restaurace se na ně také začaly orientovat," podotkla Frgalová. Festival by podle ní měl mimo jiné motivovat restaurace k tomu, aby si vyhledaly dobré místní farmáře a navázaly s nimi dlouhodobou spolupráci.