Brooklyn, nová gastronomická perla New Yorku? Zatím zaostává za Manhattanem
9. 10. 2011 – 17:00 | Do světa | Danica Klein | Diskuze:

Milovníci dobrého jídla, pití a stylových restaurací v New Yorku by měli svou pozornost spíše než na tradiční Manhattan zaměřit nově na Brooklyn. Nižší nájmy v této části města šéfkuchařům z nejrůznějších míst a zemí umožnily opustit párky v rohlíku a jiné pokrmy rychlého občerstvení a popularizovat zahraniční kuchyně.
Také podle expertů se Brooklyn stává labužnickým rájem. Loni například tamní restauraci Chef's Table ocenil hned dvěma hvězdami prestižní gastronomický průvodce Michelin. Šlo o vůbec první takové vyznamenání pro brooklynský podnik. Brooklyn ale přesto zatím zaostává za Manhattanem, který má devět restaurací s dvěma hvězdami a pět restaurací s nejvyšším michelinským hodnocením - třemi hvězdami.
Nebojí se zapůsobit
Kulinářská ocenění ale pro brooklynské kuchaře nemusí být prioritou. Menší finanční tlak hraje do karet podnikavějším a majitelům restaurací umožnil soustředit se na pravidelnou klientelu. "Myslím, že brooklynští šéfkuchaři se nebojí zapůsobit. Mají hodně svobody, protože nájmy jsou nižší," říká spolumajitelka restaurace Colonie Elise Rosenbergová.
Rychle se rozvíjející sektor si prý získal příznivce i mezi milovníky jídla z Manhattanu. "Chápeme se jako restaurace pro lidi ze sousedství," říká šéfka a spolumajitelka podniku Vinegar Hill House Jean Adamsonová. "Měli jsme slabošskou mentalitu. Byli jsme 'ta jiná městská část'. Teď máme jedno z nejlepších jídel ve městě," uvedl majitel dalšího z brooklynských podniků Joshua Sharkey.