Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Český ráj: Putování okolím Malé Skály

Český ráj: Putování okolím Malé Skály
Malá Skála, Český ráj | zdroj: Český ráj

Vydejte se s námi na další putování nejen skalami. Tentokrát s námi prozkoumáte okolí malebného městečka Malá Skála.

Malá Skála - to není jen festival Benátská noc, který se zde několik let uskutečňoval a mnoho lidí si spojuje městečko právě s tímto festivalem, ale je to hlavně synonymum pro příjemné procházky a úžasnou přírodu. Pro pobyt zde doporučujeme spíše dva dny, protože je zde opravdu hodně turistických atraktivit.

Mapa okolí Malé Skály.
Mapa okolí Malé Skály.

Vranovský hřeben

Na Vranovský hřeben se nejlépe dostanete po modré a červené turistické značce vedoucí přímo z městečka (viz mapa). Po cestě se vám naskytnou krásné výhledy právě na hrad Frýdštejn i na zříceninu skalního hradu Vranov, označován též jako Pantheon. Oba tyto skvosty samozřejmě na své cestě nesmíte minout. Až dorazíte ke hradu, určitě si budete říkat, že tato zřícenina musela figurovat v nějaké pohádce. Ano, máte pravdu – tady sídlily dvě ošklivé čarodějnice v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. I ve filmu se tento dominantní hrad blýskl, a to v Tajemství hradu v Karpatech. Od hradu na Pantheon se držte stále červené turistické značky. Čeká vás příjemná procházka po hřebeni ve stínu stromů. Na Pantheonu se můžete občerstvit a po červené značce seběhnout zpět dolů do městečka. Pokud budete po cestě utrmácení a budete-li mít s sebou plavky, rozhodně se běžte smočit do Jizery. Jen pozor na teplotu vody, řeka teče z hor a proto nebývá příliš teploučká.

Hrad Frýdštejn.
Hrad Frýdštejn.

Besedické skály

Skály jsou od města vzdálené necelých 5 minut jízdy autem, které můžete zaparkovat u chaty U Kalicha, odkud pohodlně absolvujete nenáročný pětikilometrový okruh skalami s několika krásnými vyhlídkami. Doporučujeme sledovat stále žlutou turistickou značku, která vás protáhne tím nejlepším, čím se mohou Besedické skály pochlubit. Nezapomeňte se jít pokochat vyhlídkou na Suché skály, která je značená a určitě jí neminete.

Navštívit Suché skály samozřejmě můžete také, bohužel zde ale nevede žádná značená trasa. Od roku 1956 jsou totiž chráněným přírodním útvarem. Jedná se o vysoký pískovcový hřeben, dlouhý asi 600 metrů a až 70 metrů vysoký, proto jsou vyhledávány především horolezci, kteří ocení kvalitní lezení.

Vyhlídka v Besedických skalách.
Vyhlídka v Besedických skalách.

Dlaskův statek

Dlaskův statek najdete u hlavní silnice vedoucí z Malé Skály do Turnova. Jedná se o typickou ukázku tradiční lidové architektury turnovského typu z konce 18. století. Statek je součástí Muzea Českého ráje v Turnově. Původními majiteli statku byla rodina sedláků Dlasků, odtud tedy jeho název. Po celý rok se zde konají různé výstavy a mění se zde často i expozice. Pokud budete mít štěstí, narazíte na nějakou tematicky zaměřenou akci, jako například loutkářství dětem, předvádění techniky broušení a leštění drahých kamenů, dětství a hrátky půlstoletí zpátky a mnohé další, které se zde budou v průběhu léta 2013 konat.

Dlaskův statek.
Dlaskův statek.

Příště se můžete těšit na další pokračování našeho putování Českým rájem. Tentokrát vás zavedeme do zřejmě nejznámějšího skalního města Českého ráje, a to na Hruboskalsko a jeho okolí.

AUTOR: Barbora Nová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma