Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čeští rybáři ulovili největší evropskou parmu

Čeští rybáři ulovili největší evropskou parmu
zdroj: tisková zpráva

VIDEO. Expedice českých rybářů ulovila ve Španělsku největší evropskou parmu „comizo“. Jedná se o druh ryby dorůstající se až 20 kg a výrazně překračující délku jednoho metru. Tedy více než dvakrát tolik než naše parma obecná.

„Za touto vzácnou rybou jsme se museli vydat na cestu dlouhou více než 2 500 km až na odlehlý španělský venkov do regionu Extremadura. Po několika dnech hledání na divokých přehradách v povodí řeky Guadiany se nám povedlo několik kusů této tajemné ryby ulovit. Stali jsme se tak zřejmě prvními Čechy, kterým se to povedlo,“ raduje se člen expedice Radek Filip.



Parma comizo (luciobarbus comizo) je jednou z největších, nejbojovnějších a nejméně probádaných evropských sladkovodních ryb. Vyskytuje se pouze na pyrenejském poloostrově. Podle Bernské úmluvy je chráněným živočišným druhem a k jejímu ulovení je tak nutná náročná přípravy a notná dávka štěstí. „Na takřka třítýdenní expedici jsme se připravovali více než rok a celou dobu ji dokumentovali. O zážitky se dělíme v právě vycházejícím DVD Cesta za největší parmou a kaprařským rájem. Ve filmu se zaměřujeme i na další přírodní zajímavosti jižního Španělska. Doufáme, že se bude líbit,“ přeje si dlouholetý publicista v rybářských časopisech Radek Filip.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma