Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Chystáte se na dovolenou? Zkontrolujte si platnost cestovního pasu

Chystáte se na dovolenou? Zkontrolujte si platnost cestovního pasu
zdroj: tisková zpráva

Pokud nechcete, aby vás při vstupu do cizí země potkalo nemilé překvapení, zkontrolujte si platnost pasu. Jak dlouho musí platit?

Izrael, USA, Egypt, Mexiko, Velká Británie

Pokud se chcete podívat do nějaké z těchto zemí, je potřeba, aby vám váš cestovní pas platil minimálně šest měsíců po návratu z dané země. Pozor si dejte také na speciální „rychlopasy“, které se vydávají s přesnou platností půl roku. V Egyptě je kvůli zpřísněným vstupním podmínkám neodbaví!

Turecko, Tunisko, Španělsko, Řecko, Nový Zéland, Švédsko

O něco mírnější jsou v platnosti pasu státy jako Turecko, Tunisko, Španělsko, Řecko, Nový Zéland a Švédsko. K překročení těchto hranic stačí cestovní pas, který má minimálně tříměsíční platnost po předpokládaném odjezdu ze země.

Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, JAR, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Thajsko

Pro navštívení těchto zemí, spolu s nejoblíbenější letní destinací platí, že cestovní doklad musí být platný minimálně po dobu pobytu. Pokud vám tedy platnost cestovního pasu končí v září, dovolenou v srpnu bez problémů stihnete!

A jak je to u zemí EU a Japonska?

Pro vstup do zemí s členstvím v EU by měl stačit platný cestovní doklad nebo platný občanský průkaz. Nejlepší pojistkou je mít oboje. A pokud se chystáte na netradiční dovolenou v Japonsku, musí vám cestovní pas platit o dva měsíce déle, než jaká bude doba vašeho pobytu.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma