Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Clermont-Ferrand aneb touláme se Evropou

Clermont-Ferrand aneb touláme se Evropou
Clermont-Ferrand | zdroj: infotravel.com

Město je dnes známo hlavně díky továrně Michelin a skvělému rugbyovému týmu. Chcete o tomto malebném historickém dvojměstí vědět více?

Clermont-Ferrand je město ve střední Francii ve Francouzském středohoří, je hlavním městem regionu Auvergne (department Puy-de-Dôme). Bývá nazýván městem černých domů a černé katedrály. Jsou totiž vystavěny z vulkanického kamene (vyvřelé lávy), který je černý. Město má asi 140 tisíc obyvatel. V historii se vyvíjela dvě města - antický Clermont, který řídil biskup a středověký Montferrand, který založil hrabě d'Auvergne. Mezi městy probíhaly neustále politické i ekonomické spory, ale až Ludvík XIII. nařídil sloučení měst do jednoho.

V moderní historii je město známo hlavně díky výrobci pneumatik Michelin, kterou zde založili bratři Eduard a André Michelinové. Možná právě i díky této továrně jsou zde zajímavé i tramvaje. Jednak je zde jen jedna linka, která se klikatí celým městem, jednak jsou zajímavé samotné vozy. Jedná se totiž o tramvaj, která jezdí po "normálních" kolech s pneumatikami a má jen jednu kolej, a to uprostřed, jedná se o vodicí kolej.

Tramvaj v Clermont-Ferrand.
Tramvaj v Clermont-Ferrand.

Clermont-Ferrand je zároveň univerzitním městem, což je velmi dobře znatelné díky velkému počtu studentů, které v ulicích v době akademického roku můžete potkat.

Oppidum Gergovia

Nachází se nedaleko města v místě, kde proběhla bitva mezi římským impériem a galskými kmeny. Na straně Gaia Julia Caesara bojovalo asi 25 000 vojáků, galské kmeny dali dohromady přesilu 30 000 vojáků. I proto byl zde nečekaně Caesar poražen.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie (Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption)

Pochází z období konce 13. století, první církevní stavba zde stála ale už v polovině 5. století našeho letopočtu. Právě z tohoto místa vyhlásil papež Urban II. roku 1095 první křížovou výpravu. Katedrála se nachází v centru Clermont-Ferrandu a je velmi dobře rozpoznatelná i z dálky, je totiž úplně černá, protože byla postavena z vulkanického kamene. Viditelnosti přispívá samozřejmě i výška kolem 100 metrů, z věží je naopak i krásný výhled do okolí. Stačí překonat 250 schodů. 

Před katedrálou na náměstí Place de la Victoire se nachází socha papeže Urbana II. Konají se zde také každoroční vánoční trhy.

Bazilika Panny Marie Vznešené (Notre-Dame-du-Port)

Tato mohutná bazilika ze 12. století je velmi cennou historickou památkou vystavěnou v románském stylu ze žlutého pískovce. Je vyzdobena mnoha bohatě vyřezávanými symboly a dekory. V květnu sem chodí poutníci a klanějí se obrazu Černé madony.

Fontány

Z období osvícenství a renesance pochází více než 50 fontán, které jsou rozmístěny po celém městě. Mnohé z nich patří mezi nejvýznamnější historické fontány v celé Francii.

Jedna z nádherných fontán ve městě.
Jedna z nádherných fontán ve městě.

Muzeum koberců a textilního umění

Muzeum ukazuje rysy různého použití technik textilního umění. Největší atrakcí je víc než 120 originálních orientálních tapiserií. Ve druhé části budovy se nachází Archeologické muzeum.

Park de Montjuzet

Tento přírodní park se nachází na vrcholku kopce nad částí Clermont. Díky tomu je zde na městopřekrásný výhled, stejně tak jako na sopky a hory v okolí města. V parku je spousta míst, které přispějí ke skvělé atmosféře romantické procházky, nebo pikniku. Sám jsem zde v období loňských Vánoc zažil piknik a mohu toto místo jedině doporučit.

Náměstí Place de Jaude

Hlavní památkou na tomto náměstí je socha Vercingetorixe od Bartholdiho. Vercingetorix byl francouzský voják z období Galských válek. Kromě toho je na náměstí mnoho kaváren, restaurací a obchodů. V období vánoc také velké ruské kolo.

Vulkanické národní parky

V blízkosti města se nacházejí dva vulkanické národní přírodní parky, a to Přírodní regionální park Auvergnských sopek a Livradois-Forez. V oblasti těchto parků se nachází mnoho jezer, ale také i historických památek z období starověkého Říma.

AUTOR: Petr Sedláček

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma