Co se na hradě vařívalo? Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů
27. 9. 2012 – 12:13 | Tip na výlet | Danica Klein | Diskuze:
Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Lidé mohou ochutnat i kaši, placky, sýry nebo pokrmy z historického dymníku na druhém hradním nádvoří nebo vyrazit na prohlídky hradu spojené s ochutnávkou. Prohlídka kromě výkladu zahrnuje i košt vína a medoviny v kapli, pečiva a sladkostí v černé kuchyni a slavnostní tabuli v rytířském sále, kde na návštěvníky čekají tři druhy masa.
"Součástí vstupenky jsou i ochutnávky na druhém nádvoří a také ochutnávky grilovaného selete," uvedl Jošek. Podle něj si lidé na Buchlově rozšíří chuťové obzory. "Mohou okusit třeba omáčky z lesních plodů a kořeněné jinak, než jsme zvyklí my. Některé jsou dělané i na sladko, chutě se pomíchají," doplnil kastelán. Pořadatelé lákají například i na uzené pstruhy, speciální špaldové kaše nebo škvarkové placičky s fazolemi. Zdarma se bude podávat lipový čaj.
Akci si podle Joška loni nenechalo ujít kolem 800 lidí. Letos se brány hradní kuchyně otevřou v 10:00 a uzavřou o šest hodin později. Pokrmy, které vařívali předkové, přitom budou pořadatelé vydávat pouze do vyčerpání zásob. Připravena je i malá tematická výstava předmětů stolování a přípravy jídel z hradního depozitáře a na druhém hradním nádvoří se uskuteční ukázka stloukání másla, kterou budou moci zájemci také sami okusit.
Gurmánská akce Co se na hradě vařívalo není letos posledním lákadlem, kterým zve správa hradu k návštěvě Buchlova. Na 26. prosince je připravena oblíbená prezentace vánočních zvyků Na Štěpána na Buchlově otevřená brána.