Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Co spojuje Olomouc a Český Krumlov?

Co spojuje Olomouc a Český Krumlov?
zdroj: tisková zpráva

Olomouc a Český Krumlov. Co spojuje tato dvě města? Odpověď zní UNESCO! Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu shledala tyto města natolik vyjímečná, že jejich památky byly zapsány na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jako první se pojďme podívat do Olomouce.

Hanácká metropole se na seznam světového dědictví zařadila v roce 2000 díky sloupu Nejsvětější Trojice. Barokní sloup byl postaven na památku obětí jedné z nejkrutějších morových epidemií, která postihla Moravu na počátku 18. století. Na stavbě vás na první pohled zaujme nespočet soch, kterým dominuje pozlacené vrcholové sousoší.  Vysvěcení morového sloupu v roce 1754 probíhalo za účasti Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského, kteří již tehdy svojí přítomností stvrdili významnost památky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Podobných morových sloupů bylo ovšem po celé republice postaveno mnoho. V čem tedy spočívá výjimečnost zrovna této památky? Dle mého soudu nejvyšší sousoší České republiky dokresluje atmosféru historického centra města. Při procházení uličkami města se můžete snadno zasnít a vrátit se o staletí dříve. Výhodou je, že tento pocit vám nezkazí turisti, kteří se tu nevyskytují ve velké míře. Ačkoliv je Olomouc druhá největší památková rezervace v ČR, nepatří mezi nejnavštěvovanější místa. Bohužel, bohudík.

Od gotiky až po baroko

Pravým opakem je výše zmíněný Český Krumlov. Při procházení uličkami Jihočeského města vybudovaného v meandrech řeky Vltavy je minimální šance, že nenarazíte na turisty. Zápis celého historického jádra města na seznam UNESCA v roce 1992 dodalo městu světoznámé renomé. Druhé nejnavštěvovanější město naší republiky tím ovšem neztrácí na atraktivitě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ulice s kamennou dlažbou lemují domy různých architektonických stylů. Na pár metrech čtverečních tu můžete vidět vše od původních gotických prvků, přes renesanční stavby až po ponuré baroko. Dominantou města je krumlovský renesanční zámek, který byl vystaven na skále nad městem. Díky své poloze působí jako hlídací pevnost a tím dokresluje atmosféru středověkého městečka.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma