Dnes je sobota 3. května 2025., Svátek má Alexej
Počasí dnes 24°C Dešťové přeháňky

Domažlické muzeum připravilo chodsko-bavorskou kuchařku

24. 2. 2010 – 15:26 | Cestování | red | Diskuze:

Domažlické muzeum připravilo chodsko-bavorskou kuchařku
zdroj: tisková zpráva

Jak se vaří bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálka, mětánky nebo třeba maltošny, poradí nová kuchařka tradičních jídel z oblasti Chodska a přilehlého území v Bavorsku.

Kuchařku s několika desítkami jídel připravilo k vydání Muzeum Chodska v Domažlicích. Nabízí recepty z oblasti Českého lesa, Horní Falce a Dolního Bavorska.  "Ta myšlenka mě zajímá už delší dobu, tou tematikou jsem se začal zabývat asi před deseti lety, když se takový požadavek na nějaké tradiční jídlo objevil ze strany zahraničních turistů, a my jsme jim mohli nabídnout jen chodské koláče," poznamenal ředitel muzea Josef Nejdl. V archivech i z rozhovorů s kuchařkami tak vznikla kolekce receptů, které představují průřez kuchyní z obou stran česko-bavorské hranice.

"Jsou to často všední záležitosti, kde základem jsou brambory, kyselé mléko, kyselá smetana, kyselé zelí třeba se špekem a slaninou," popsal Nejdl. I když třeba tradiční chodský báč má jako základ brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, varianty se mohou lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané. "Pohybujeme se v lidovém prostředí a každý si recepty připravoval podle vlastní dovednosti, vlastní chuti nebo požadavků hospodáře," vysvětlil Nejdl.

Kuchařka zahrnuje recepty zejména z minulého století, v archivech se našly záznamy například z 30. a 40. let 20. století. Řada jídel se připravuje dodnes. "Zas tak daleko do archivů jsme nešli, potřebujeme současné suroviny, aby se jídla dala připravit i dnes," vysvětlil ředitel muzea.

Zdroje:

Předchozí článek

Zdravotním pojišťovnám dochází peníze

Následující článek

Muži narození ve znamení Býka: jak si je udržet?