Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Dovolená v Česku táhne: Je levná a roste kvalita ubytování i služeb

Dovolená v Česku táhne: Je levná a roste kvalita ubytování i služeb
zdroj: tisková zpráva

Zatímco v 90. letech Češi ve velkém vyráželi k blízkým mořím, v posledních letech se trend otočil. Loni strávila třetina Čechů dovolenou v tuzemsku. A se stejnými čísly počítají odborníci i letos. Češi navíc postupně mění kempy, stany a chatičky za ubytování v hotelech. Jejich kvalita roste a ceny rodinný rozpočet nepoloží.

Co patří k dalším trendům? Jižní část republiky a širší okolí Prahy Češi postupně opouštění a vyráží do českých hor. Už zdaleka neplatí, že s roztáním posledního sněhu končí horským hotelům sezona. Naopak – aktivní dovolená spojená třeba s wellness procedurami pomalu vytěsňuje pasivní povalování u bazénů v jižní Evropě.

Dovolená v Česku vyjde levněji, není potřeba ji plánovat s velkým předstihem a odpadají i problémy s dlouhým a únavným cestováním. Pokud navíc vyberete tu správnou lokalitu a hotel, dostanete za své peníze kvalitní služby, které si v ničem nezadají s těmi na západ od našich hranic. Z tvrdého boje o klienty v době ekonomické krize, nejvíce vytěžili právě samotní turisté.

Hotelové jídelny, kde bylo stravování spíš za trest a které si příliš nezadali se závodními jídelnami, vystřídaly kvalitní restaurace. Místo polotovarů, knedlíků z prášku a universálních minutek tady dnes sází na domácí suroviny a tradiční regionální pokrmy. V Krkonoších tak šéfkuchaři servírují bramborové sejkory nebo kyselo, v jižních Čechách vás pohostí kaprem.

Roste i kvalita ostatních služeb. Jen málo hotelů dnes nedisponuje krytým vnitřním bazénem a sportovišti, standardem se stávají i wellness a spa centra se saunou, whirlpoolem a proškoleným personálem, který poradí ty správné procedury přímo na tělo. Výjimkou nejsou ani akční pobytové balíčky s některými procedurami zdarma.

České hory táhnou

Většina lanovek se v Krkonoších zastavila na začátku dubna. Ne ale na dlouho, už na konci toho samého měsíce se totiž rozjely v letním provozu. Tisíce lyžařů a snowboardistů tak v horských hotelech vystřídali vyznavači cykloturistiky, nordic walkingu nebo hřebenových túr.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ukázkovým příkladem toho, jak nalákat turisty i v létě je Špindlerův Mlýn - letní bobová dráha, kvalitně značené stezky pro cyklisty i pěší, krásná horská příroda a hotely s kvalitním zázemím.

 

Za málo peněz… spousta služeb

Z boje o klienty profitují nejvíce právě samotní turisté. Cena pobytu tak dnes nezahrnuje už jen ubytování a stravu, ale často i další doplňkové služby a příjemné bonusy. Nejčastější formou bonusů jsou volné vstupy do wellness centra, sauny, nebo posilovny. Gratis můžete mít i masáž nebo aromatický zábal. Na pokoji klienty často vítá drobný dárek a v ceně pobytů stále častěji je i zapůjčení kol a jiných sportovních potřeb.

Často odpadá už i problém s převozem vlastních kol. Hoteliéři vyšli vstříc poptávce a horská kola svým klientům půjčují – s výraznou slevou nebo zdarma. K dispozici jsou i přilby a v případě, že má hotel certifikaci „Baby friendly“, i kola pro nejmenší návštěvníky hotelu. Mimo to hotely půjčují i hole pro nordic walking a další potřeby pro sport.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Příjemnou pozorností pak bývají turistické mapy zdarma, volňásky na atrakce v okolí, brožurky a publikace s tipy na výlety po okolí nebo balíček se svačinou, pokud vyrazíte na ven z hotelu na celý den.

Dovolená na Šumavě – balzám pro plíce

Mimo Krkonoše patří k oblíbeným horským lokalitám, kam se jezdí i v létě, Šumava. Díky neuvěřitelně čistému vzduchu se občas můžete setkat s označením „vzdušné lázně“. A i tady přibývá turistů a ruku v ruce s tím ubytovacích kapacit, které fungují celoročně a ne jen v zimních měsících. Ideálním místem pro ty, kteří pro změnu propadli horolezectví a takzvanému boulderingu, jsou Žďárské vrchy. Podle odborníků nejlepší lokalita v Česku pro provozování právě těchto aktivit.

Když počasí nepřeje

Nepřízeň počasí – právě tento důvod uvádějí Češi jako jeden z nejčastějších důvodů pro dovolenou v zahraničí. Existují ale i příjemné alternativy pro trávení dovolené ve chvíli, kdy není počasí ideální. Nabízí se wellness procedury, pobyt v sauně, krytý bazén nebo whirlpool. Malé děti se mohou zabavit v dětském koutku, nebo u sledování pohádek. Právě tyto služby „navíc“ se stávají jedním z klíčových faktorů, podle kterého se lidé rozhodují, kam vyrazí.

A zatímco v zahraničí se za podobné služby draze platí, u nás je hotely přibalují k prázdninovým balíčkům s výraznou slevou, občas i úplně zdarma. Nejčastěji dnes v Česku zůstávají rodiny s malými dětmi, které si s nimi netroufnou na delší cestu do zahraničí, přibývá ale i mladých párů, které vyráží jen na kratší romantické pobyty spojené právě s wellness.

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky hotelů a jejich letních balíčků:

Do baťůžku svačina, hurá výlet začíná!
Obrázek zdroj: tisková zpráva Dovolená v srdci Krkonoš, pod křídly OREA Hotelu Arnika. Do akčního balíčku vám tady kromě svačiny na každý výlet, připravili mapky a tipy na výlety zdarma, slevy na půjčovnu kol nebo volné vstupy do fitness, whirlpoolu a bazénu.
Poklad bukanýra Milovouse
Obrázek zdroj: tisková zpráva Zažijte se svými dětmi dovolenou v pirátském duchu. V OREA Hotelu Devět Skal pro vás personál připravil animační program. Kromě toho zdarma i půjčení kol, bazén a fitness.
Senzační prázdniny
Sklar zdroj: tisková zpráva Užijte si senzační prázdniny v OREA Vital Hotelu Sklář v Harrachově. Luxusnější ubytování tady nenajdete. Přidejte k tomu bohaté snídaně a večeře a slevy na procedury a máte dovolenou jako z pohádky.
Hurá na prázdniny
Horizont zdroj: tisková zpráva OREA Wellness Hotel Horizont leží na horské louce v srdci Šumavy a disponuje například bazénem s protiproudem, římskými lázněmi, saunou nebo whirlpoolem. Ideální na útěk před stresem a povinnostmi.


Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma