Festival Chuť Jeseníků nabídne opravdový gastronomický zážitek
8. 6. 2011 – 16:30 | Cestování | Danica Klein | Diskuze:

Na Pradědově huse s jablky, Rýmařovské roštěné nebo na hovězím masu s rejvízským křenem si budou moci v létě pochutnat návštěvníci jesenických hor. Pochutiny turistům nabídnou více než dvě desítky restaurací v Olomouckém i Moravskoslezském kraji, které se zapojily do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků.
"Tradiční místní jídla vycházející ze starých receptů nabídnou až do konce září," řekla Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které akci pořádá.
Polévka, hlavní jídlo a dezert
"Do festivalu se zapojilo přes dvacet restaurací a hospůdek v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz.
Každá ze zapojených restaurací nabídne nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu, a to od poloviny června až do 30. září," uvedla Schreiberová.
Hledání nebylo jednoduché
Festival chce seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií. "Nejlepším výsledkem by bylo, kdyby se tradiční jídla našich hor trvale vrátila na jídelní lístky restaurací a do domácností," doplnila Schreiberová.
Tradiční jesenická jídla restaurace připraví z receptů, které byly nalezeny v archivech, soukromých sbírkách i na půdách babiček. Podle provozovatele informačního centra v Jeseníku Marcela Šose, který po nich pátral, nebylo hledání jednoduché.
Původní němečtí obyvatelé Jeseníků byli z velké části odsunuti a do jejich domů se po válce přistěhovali lidé z různých koutů Čech, Moravy i Slezska.
"Nakonec se nám podařilo najít téměř sto původních receptů jídel, které byly po mnohá desetiletí součástí běžného i svátečního života v jesenicko-nyském pohraničí. Ve většině případů byly tyto receptury psány ručně, německým švabachem," uvedl Šos.
Nejvýše položená restaurace
Frýdeberský salát, masové kuličky v nudlovém těstě, ševcovské omelety či Vozkovy houskové polévky budou moci návštěvníci nejvyšších moravskoslezských hor ochutnávat na obou stranách hor.
Ve výčtu restaurací nechybí například nejvýše položená restaurace umístěna ve vysílači na Pradědu, restaurace Kolštejn v Branné či restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Diana ve Velkých Losinách.
"Pro naše hosty připravujeme skutečně výjimečný gastronomický zážitek. Sám jsem byl velmi překvapen, jaké kulinářské poklady historie našich hor ukrývala," uvedl provozní manažer restaurace Kolštejn v Branné Tomáš Drápal.
Recepty v brožuře
Festival Chuť Jeseníků spojila města a obce obou krajů Jeseníků - Moravskoslezského i Olomouckého. Osobní záštitu nad festivalem převzalo 18 starostek a starostů, jejich města či obce se zároveň staly oficiálními partnery festivalu. Nechybí mezi nimi Šumperk, Jeseník či Rýmařov, ale i menší horské vesničky, jako jsou například Ostružná nebo Branná.
Nalezené recepty vyšly v brožuře, kterou lze koupit v informačních centrech. Sdružení Jeseníky přes hranici plánuje vydání kuchařky tradičních jídel Jeseníků s fotografiemi jídel ještě v tomto roce.