Festival Ryby z Čech nabízí rybí speciality
15. 7. 2011 – 12:57 | Tip na výlet | red | Diskuze:

Ryby z českých rybníků budou ode dneška po celý měsíc až do 15. srpna hlavním lákadlem v sedmi restauracích, zejména pražských, v nichž se koná gastronomický festival Ryba z Čech. Návštěvníkům nabídnou za jednotnou cenu 280 korun speciální tříchodové menu.
Podle organizátorů je výhodou českých ryb, že v rybnících žijí v přirozeném prostředí, a proto je jejich kvalita vyšší než u dovážených ryb. Jejich maso není tučné, případný tuk je zdravý. Festival návštěvníkům nabídne domácí ryby, jako jsou kapr, pstruh, siven, candát, sumec, štika či úhoř v neobvyklých a zajímavých úpravách. Ryby vždy byly tradičním českým pokrmem.
Zúčastní se sedm restaurací
Festival se uskuteční v pražských restauracích Fluidum, Amadé, Austria, Chateau St. Havel a Krystal Mozaika Bistro; přehlídka se koná i v restauraci U koně v Klokočné u Prahy a brněnském Rialtu. Návštěvníci festivalu si mohou rezervovat místo v kterékoli zúčastněné restauraci prostřednictvím internetových stránek www.rybazcech.cz.
Podobným způsobem již organizátoři na jaře propagovali pokrmy z chřestu; o chřestový festival byl podle nich velký zájem. V šesti restauracích, které se chřestového festivalu zúčastnily, se za tři týdny spotřebovalo 800 kilogramů této zeleniny. Organizátoři věří, že návštěvníci festivalu Ryba z Čech v sedmi restauracích za měsíc snědí tunu ryb.