Gastronomické speciality přilákaly na Špilberk přes 3000 lidí
14. 5. 2012 – 9:33 | Zajímavosti | Danica Klein | Diskuze:
Více než tři tisícovky lidí přilákaly v pátek a o víkendu na brněnský hrad Špilberk gastronomické speciality. Návštěvníky neodradily ani sobotní dešťové přeháňky. Největší zájem byl o pátek, kdy se ale platilo nejvyšší vstupné 1250 korun.
Gastronomické události se zúčastnilo 12 vyhlášených restaurací z Brna, Znojma a Kyjova a několik vinařů z jižní Moravy. Na nádvořích a severní terase hradu připravovali delikatesy. Lidé mohli ochutnat například carpaccio z kachních prsíček, sépiovou paštiku v praženém sezamu nebo kotletu z mléčného telátka s chřestovým ragú a bramborovým fondantem.
"V Brně taková akce dost chyběla a místní gastronomie si ji hodně žádala. Jsem nadšená, že se to povedlo. Zajistit účast bylo složité, protože jsme chtěli nabídnout stejnou kvalitu jako v restauraci, kde máme veškeré zázemí. Největší byl zájem o ústřice, kterých tady lidé spořádali přes 200 kilogramů," uvedla spolumajitelka restaurantu Koishi Simona Elsnerová.
zdroj:
tisková zpráva
Na akci se představila i restaurace IL Mercato italského šéfkuchaře Riccarda Lucquea, která v Brně otevřela teprve před týdnem. "Chtěl jsem potkat naše zákazníky v jiném prostředí, protože v restauraci jsem neustále zaneprázdněný. Překvapilo mě, že lidé měli velký zájem o telecí jazyk se silnou ančovičkovou omáčkou bagna cauda," uvedl Lucque.
Podle Kateřiny Bílkové, která akci organizovala, festival nalákal i návštěvníky, kteří původně mířili pouze na hrad. "Letošní počet 12 restaurací byl naším cílem, v dalším ročníku festival rádi rozšíříme do dalších prostor hradu Špilberk," uvedla Bílková.