Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Holandsko, či Nizozemí?

Holandsko, či Nizozemí?
Lány tulipánů, Holandsko | zdroj: ThinkStock

Nizozemí a jeho květiny, dřeváky, větrné mlýny, to jsou tradiční atributy, ale tato poněkud nekopcovitá země toho skrývá daleko víc!

Milí čtenáři, dnes bych se s vámi ráda podělila o zkušenosti z výletu do Holandska, který jsem podnikla na začátku května. Již na první pohled je Holandsko velmi krásná a přátelská země, i když díky absenci jakýchkoliv kopců (jen 2% státu leží ve vyšší nadmořské výšce než 50 m n. m.) je občas díky větru trochu nehostinná. Ale pozor! Holandsko ale není úplně správný název pro tuto zemi, i když se obecně používá, tak označení „Holandsko“ můžeme použít jen pro dvě z jeho dvanácti provincií, a to pro Severní a Jižní Holandsko.

Holandsko - země větrných mlýnů.
Holandsko - země větrných mlýnů.

Co se týče státního zřízení, tak je Nizozemí královstvím, jehož hlavním městem je Amsterdam, a  kterému ještě donedávna vládla královna Beatrix, která ovšem abdikovala posledního dubna tohoto roku ve prospěch svého syna Willema – Alexandra. Královská rodina je velice oblíbená, a je zvána na zahajování nejrůznějších akcí, tradiční je v Nizozemí i pohyblivý státní svátek, který se slaví vždy v den královniných narozenin. Ovšem královna Beatrix ponechala slavení na den narozenin své předchůdkyně, královny Juliany, tj. právě na posledního dubna. Jak to zařídí nový král, to se teprve uvidí. Dalším významným státním svátkem je 4. květen, kdy občané slaví osvobození země po druhé světové válce.

Policejní složky během oslav 4. května.
Policejní složky během oslav 4. května.

A nyní už se přesunem k městečku Lisse, kde se nachází květinový park Keukenhof o rozloze 32 hektarů. Je protkán nejrůznějšími cestami a cestičkami, které v součtu dosahují délky 15 kilometrů. Nalezneme zde převážně tulipány, typickou to holandskou květinu, ale narazit lze i na hyacinty, orchideje nebo narcisy. Nejsou ovšem situovány do obrovských lánů květin, ale do malých záhonků s nejrůznější stylizací, třeba do japonské či anglické zahrady, místy je efekt podpořen ještě různými vodními aplikacemi. U každého záhonku je umístěn i popisek s názvem květinky, která tam roste. A květiny lze obdivovat i v místních čtyřech pavilonech. V parku samozřejmě nesmí chybět ani koutky s houpačkami pro děti, prodejna se suvenýry a cibulkami tulipánů či větrný mlýn, ze kterého je krásný výhled na lány tulipánů za areálem parku.

Jedna z mnoha krás Keukenhofu.
Jedna z mnoha krás Keukenhofu.

Dále se přesuneme k povídání o místním skanzenu Zaanse Schans. Je otevřen každý den od devíti do pěti hodin, a vstup do celého areálu je zdarma. Seznámit se můžete s tradiční nizozemskou architekturou, některé z domečků jsou i „normálně“ obývané, dále jsou zde k prozkoumání tradiční větrné mlýny, které jsou velice fotogenické ve spojení se zálivem, u kterého stojí. Do spousty domků můžete i nahlédnout, jsou totiž zařízené jako prodejny suvenýrů, jako výrobna a prodejna sýrů, prodejna šperků nebo veřejné toalety. Určitě doporučuji pořídit zde sýry, jsou opravdu výborné! Je zde také možnost vyfotit se v obřím dřeváku, ale protože tak činil každý, tak jsem s díky odmítla.

Typické dřeváky.
Typické dřeváky.

A poslední zastávka na naší cestě po tomto království bude populární hlavní město, a to Amsterdam. Díky kanálům je město propojeno s Rýnem a se Severním mořem, a velice populární je také řeka Amstel (ano, po ní je pojmenována místní značka piva), na které se lze projet na výletních lodích nebo prospat v některém z mnoha hausbótů. Ale doporučuji nezůstávat jen u řeky, a prozkoumat také budovy jednotlivých kostelů, procházku doporučuji také kolem budovy bývalé Východoindické společnosti, ze které je dnes sídlo Amsterdamské univerzity. Pro milovníky muzeí jsou zde úplné žně, za zmínku stojí zejména Muzeum Anny Frankové či rodný dům malíře Rembrandta. Milovníkům architektury nedoporučuji opomenout ani náměstí Dam, kde se nachází budova královského paláce (v minulosti sloužil i jako radnice či budova soudu) a tzv. Nový kostel.

Malebný Starý kostel.
Malebný Starý kostel.

A po setmění se rozhodně nezapomeňte vydat do tzv. Čtvrti červených luceren (angl. Red Light District), která nabízí jeden podnik vedle druhého, vybrat si můžete třeba návštěvu cofee shopu, kde lze stále ještě při troše štěstí můžete sehnat marihuanu. V Nizozemí sice platí zákaz prodeje drog cizincům, ale jak se vyjádřil starosta Amsterdamu, tak policie bude velice shovívavá. A jak jsem tak pozorovala poměry v tomto městě, tak si myslím, že policii nebudete zajímat ani trochu. A kromě coffee shopů zvou k návštěvě také známé nevěstince, označené právě červenými lucerničkami. Jde o zařízení, jež jsou situována právě v jedné části města, a vyznačují se tím, že prostitutky usedají na své židličky do výloh v přízemích domů, a pánové si je mohou tedy nejdříve řádně prohlédnout a vybrat. Atmosféra Amsterdamu je po setmění poměrně divoká, obzvlášť v této čtvrti, a pokud nejste stavěni na celonoční party, tak doporučuji toto město zavčasu opustit.

Podvečerní procházka kolem malebných kanálů.
Podvečerní procházka kolem malebných kanálů.

AUTOR: Nikola Pluhařová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma