Hotel Gritti Palace v Benátkách láká turisty na Hemingwayovo menu
7. 5. 2011 – 14:35 | Do světa | Jan Janula | Diskuze:

Pokrm, kterým se v hotelu v italských Benátkách po leteckých haváriích v Africe "léčil" raněný americký spisovatel Ernest Hemingway, teď mají příležitost ochutnat i hosté v tamní restauraci.
Nositel Nobelovy ceny za literaturu v benátském historickém hotelu Gritti palace strávil několik měsíců poté, co se zranil při letecké havárii u vodopádů v Ugandě, kde byl na výletě se svou čtvrtou ženou.
Víno a italská kuchyně léčí
Následující den pak byl zraněn při explozi při letu na ošetřovnu. Literát utrpěl popáleniny, zlomeninu lebky a poranění jater a ledvin. Nehody vyvolaly spekulace, že spisovatel při nich zahynul.
Novinářům pak v Benátkách řekl, že odmítá léčbu a jako léčebnou terapii má italské víno a pochutiny místní kuchyně.
"Ernest Hemingway oznámil, že zůstane v Benátkách, aby se po zraněních, která utrpěl při známých nehodách v Africe, uzdravil účinnou léčbou postavenou na smažených krevetách a vínech z oblasti Valpolicella," psal 24. března 1954 italský list Il Gazzettino Sera.
Grittiho palác po troše pátrání přichystal pokrm z mořských plodů, na kterém si spisovatel údajně pochutnával: rizoto s krevetami a krémovou polévku z korýšů.
Spisovatelovo menu
Je součástí menu s názvem Léčba Ernesta Hemingwaye, které hotel nabízí u příležitosti 50. výročí Hemingwayova úmrtí. Druhý chod je kachna se zázvorem a medem v omáčce z portského.
Volba na tento pokrm padla prý z toho důvodu, že Hemingway rád s místní šlechtou vyrážel do okolí na lov divokého ptactva. Dezert je čokoládový doutník v omáčce z burbonu.
Šéfkuchař Daniele Turco tak prý chtěl vyjádřit poctu Hemingwayově slabosti pro Kubu a dobrou whisky. Poslední chod tvoří speciální sladké sušenky.
"Sestavili jsme menu na základě dobových archivních dokumentů a rozhovorů s lidmi, kteří tu s Hemingwayem pobývali," řekla manažerka Liana Quagliottová. Čtyřchodové menu stojí 88 eur (2100 korun) a podává se se dvěma sklenkami vína z vinic Valpolicella a Soave.