Dnes je pondělí 12. května 2025., Svátek má Pankrác
Počasí dnes 1°C Polojasno

Houby rostou. Na vrchol sezóny ale ještě čekají

16. 8. 2012 – 12:44 | Tip na výlet | Danica Klein | Diskuze:

Houby rostou. Na vrchol sezóny ale ještě čekají
zdroj: Mediafax

Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. "Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Podle něj lidé sbírají zejména hřiby jako kováře, kříště, kozáky nebo křemenáče. Zároveň je však i sezona jedovatých muchomůrek, závojenek, pavučinců a vláknic.

Mykologové letos zaznamenali už i několik otrav muchomůrkou zelenou, u které je možná záměna s jedlým žampionem polním. Kvůli otravě touto houbou skončil minulý týden v mělnické nemocnici i starší manželský pár, přičemž jedenadevadesátiletý muž zemřel.

Landa rovněž upozornil na riziko, které lidem hrozí po nedostatečném tepelném zpracování některých hřibovitých hub. Konkrétně hřiby kováře a koloděje jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto je nutné je aspoň 15 až 20 minut vařit, zdůraznil mykolog a doplnil, že "dost hub je jedlých, ale tím se myslí v tepelně zpracovaném stavu". Určitou dobu vaření proto potřebují i václavky, které ale zatím příliš nerostou.

Vůbec nejnebezpečnější hřibovitou houbou je satan, dodal mykolog.

Zdroje:

Předchozí článek

Soudkyně z případu Pussy Riot čelí vyhrůžkám. Dostala bodyguardy

Následující článek

Vědci ve vesmíru našli "supermatku". Rodí dvě hvězdy za den