Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

I v Iowě se najdou Češi

I v Iowě se najdou Češi
Iowa | zdroj: wikipedia

Každý si myslí, že Iowa je pouze nudný zemědělský stát na americkém středozápadě. Z vlastní zkušenosti vím, že je zde mnoho zajímavých míst.

Když jsem cestovala po Spojených státech, bylo pro mě mnoho věcí překvapujících. Nejen to, že v amerických seriálech a filmech ukazují pravdu a ne pouhé smyšlenosti, ale také zajímavou (sice ne příliš dlouhou) historii. Ve městě Cedar Rapids, které se nachází v Iowě, jsem byla velmi překvapená. Žila zde česká menšina a v místním českém a slovenském muzeu jsme objevili mnoho dalšího…

České a Slovenské muzeum s rodinou, která nás ubytovávala.
České a Slovenské muzeum s rodinou, která nás ubytovávala.

Druhé největší město Iowy se může pyšnit i starým kostelem, který zde vybudovali právě Češi a Slováci. Dále tu najdeme i Národní česko slovenské muzeum, které bylo založeno v roce 1974. Když se podíváme do 19. století, zjistíme, že v Iowě pobýval jeden z největších českých hudebních skladatelů Antonín Dvořák. Česká menšina je tedy nedílnou součástí společenstvíCedar Rapids již velmi dlouhou dobu.

Noční Cedar Rapids.
Noční Cedar Rapids.

V muzeu jsme si prohlédli rozsáhlou expozici o historii města, mnoho obrazů od Alfonse Muchy a také sledovali smutné reportáže o rozsáhlých povodních, které město zasáhly v roce 2008. Místní obyvatelé se moc dobře orientovali v historii České republiky a to i díky tomu, že je přijel navštívit Václav Havel, kterého za jeho zásluhy patřičně obdivují.

Expozice v muzeu.
Expozice v muzeu.

Kvůli povodním v roce 2008 bylo muzeum přesunuto do centra české vesničky, kde se nachází dosud. V březnu, když jsme tuto půvabnou zemi navštívili, nám ředitelka muzea vyprávěla o dlouhodobé rekonstrukci původní budovy a o budoucím stěhování. Nezapomněla přidat historku o záchraně obrovské skleněné vázy, kterou muzeu daroval právě Václav Havel. Byla to první věc, o kterou se při zachraňování místní zajímali.

Česká vesnice.
Česká vesnice.
Červená žábu, jeden ze zkomolených názvů.
Červená žábu, jeden ze zkomolených názvů.

V české vesnici jsme si prohlédli obchůdky s tradičními českými dekoracemi, vánočními ozdobami, dokonce jsme zde našli českou hymnu na chodníku. Výjimkou nebyly ani zkomolenéčeské nápisy. V Cedar Rapids jsme zkrátka prožili krásný den, který bych si moc ráda zopakovala.

V jednom z českých krámků.
V jednom z českých krámků.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma