Indonésie - čili chili
13. 2. 2011 – 9:32 | Cestování | red | Diskuze:

V kořením posedlé Indonésii, kde si jídlo bez čerstvého chili prakticky nikdo nedovede představit, astronomický růst cen této ingredience rozpálil do běla všechny, od hospodyněk až po prezidenta.
"Jídlo je bez sambaly bez chuti a mé děti ho odmítají jíst," stěžuje si Nining, matka tří dětí. Sambaly jsou kořenící pasty namíchané z chilli, soli, hnědého cukru a octu.
Koření dražší než maso
Ceny koření v poslední době stouply až na 11 dolarů za kilo,, což z oblíbeného chili udělalo pochoutku dražší, než je maso. Na několik dní se v lednu cena červených a zelených chili papriček vyšplhala až na 22 dolarů za kilo a celou zemi zachvátila doslova panika.
Rady, aby lidé načas sáhli po pastách v lahvi či konzervě, jsou marné, nikdo neposlouchá. Do vášnivých debat se zapojil i prezident Susilo Bambang Yudhoyono. Spoluobčanům poradil, aby začali chili pěstovat na vlastních zahrádkách.
I když se ceny v posledních dnech trochu zklidnily, chili stále stojí asi třikrát tolik co před rokem. Ani zvýšený dovoz z Číny a Thajska na tom zatím nic nezměnil.