Italové se ani v době krize nevzdávají zmrzliny
3. 2. 2012 – 14:17 | Zajímavosti | Danica Klein | Diskuze:

Obyvatelé Itálie jsou v rámci úsporných opatření kvůli hospodářské krizi ochotní vzdát se dlouhých dovolených nebo typických pohodových obědů, jen málo jich je ale připraveno odpustit si zmrzlinu, ukazují čísla za minulý rok. Přetrvávající oblibu italské speciality potvrzuje i nynější cukrářský veletrh v Rimini, kde se od soboty do středy představí 36.000 zmrzlinářů z deseti zemí.
V pořadí 33. mezinárodní přehlídka zmrzlinářů, pekařů a cukrářů (Sigep), která patří k proslulým akcím ve světě sladkostí, se zaměří na klasickou čokoládovou zmrzlinu, ale i nové trendy, jako jsou skořicová chuť, příchuť mořských řas nebo slané příchutě, které se hodí k hlavním jídlům, například houbová.
Podle mluvčího výstavy Marca Forcellina se očekává asi 100.000 návštěvníků, kteří budou moci mimo jiné zhlédnout soutěže o nejlepší kornout, nejlepší zmrzlinový dezert a nejlepší zmrzlinovou sochu, informoval server The Guardian. Forcellino očekává vysokou návštěvnost, neboť výdaje za zmrzlinu za loňský rok dosáhly v Itálii 2,5 miliardy eur (63,6 miliardy korun).
Minulý rok byl na veletrhu představen třímetrový zmrzlinový kornout, letos by se chtěli pořadatelé zapsat do knihy rekordů s údajně největší čokoládou na světě vážící 800 kilogramů.
Kromě zmrzlinářů se během veletrhu v Rimini představí i výrobci koláčů a pečiva.
Podle Forcellina se očekává především dnes velký dav návštěvníků, neboť v pondělí jsou cukrárny v Itálii často zavřené. "Bude to jako party. Když se sejdou italští cukráři, vidíte, jak milují svoji práci," říká Forcellino.