Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Jižní Čechy ve znamení Rožmberského roku

Jižní Čechy ve znamení Rožmberského roku
zdroj: tisková zpráva

Asi málokdo z četných návštěvníků, kteří ve Valdštejnské jízdárně shlédli jedinečnou výstavu „Rožmberkové, rod českých velmožů a jejich cesta dějinami“ tuší, že je jen jednou z mnoha zajímavých akcí Jihočeského kraje v rámci letošního projektu „Rožmberský rok“.

„Letos je to 400 let od úmrtí posledního mužského potomka jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů Rožmberků Petra Voka,“ upozorňuje Ing. Pavla Konopová,PhD., ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Cestami Petra Voka

„Náš kraj se na výročí pečlivě připravil. Po celý rok budou odkaz tohoto rodu připomínat v Praze dvě výstavy, speciální výstavy a akce na jihočeských hradech a zámcích, rožmberské expozice muzeí zřizovaných Jihočeským krajem, i slavnosti měst a obcí včetně gastronomických ochutnávek a divadelní představení ze života Rožmberků,“ dodala paní ředitelka.

Pro ty, kdo měli potíže s dějepisem můžeme připomenout, že Rožmberkové zastávali od první poloviny 13. století nejvyšší funkce na dvorech českých králů a po staletí výrazně ovlivňovali vnitropolitické i mezinárodní události.

Rožmberské dědictví jako celek představuje podstatnou součást historie a identity českého státu a poslední představitel tohoto rodu Petr Vok se stal populární osobností, a to i díky dvěma filmům které o jeho životě byly natočeny (Svatba pana Voka a Pan Vok odchází).

„Projekt Rožmberský rok 2011 si ale klade za cíl připomenout široké veřejnosti rozmanitými formami včetně turistických atraktivit nejen význam tohoto výjimečného českého rodu, a vzdát mu tak patřičný hold, ale i upozornit na krásy našeho kraje.“ dodává ředitelka Konopová.

Vyfoťe se a vyhrajte

Ta se své práci věnuje s maximálním nasazením a i proti Jihočeská centrála cestovního ruchu patří mezi nejaktivnější v republice, nenechává nic náhodě a cílevědomě pracuje  na zviditelnění krás a zajímavostí regionu. Ke zvýšení návštěvnosti tohoto líbezného koutu naší vlasti má tedy přispět i netradiční soutěž (více na: www.letosloapem.cz).

Ředitelka vysvětluje jednouduchý princip: „Úkolem soutěžících je navštívit jimi vybraný turistický cíl našeho kraje, vyfotit se u něho a snímek zaslat na internetové stránky soutěže nebo na sociální síť Facbook. A těšit se po vylosování odbornou porotou na pěkné a praktické ceny.“

V rámci soutěže mohou zájemci kromě míst spojených s Rožmberky pochopitelně navštívit i  „klasiku“ - třeba vodní mlýn Hoslovice, zámky Červená Lhota a Kratochvíle, Český Krumlov, Hlubokou či méně známé památky - rozhlednu na Kleti, letecké muzeum v Deštné, křížovou cestu v Římově,aj.

O tom, že lidé mají o netradiční soutěž zájem svědčí nejlépe to, že ihned po její spuštění zaslalo své snímky přes dvě stě osob. Nárůst zájmu pak organizátoři očekávají s příchodem letních prázdnin.

Po té, co se turisté u vybraného objektu nafotografují a snímky nahrají na vybrané internetové stránky, budou zařazeni do losování o hodnotné ceny. Hraje se o zájezdy, stany, batohy a kupříkladu i o volné vstupy do nejrůznějších turistických zařízení .

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma