Kampu provoní česká jídla - festival Česká chuťovka láká všechny gurmány
24. 9. 2011 – 13:55 | Zajímavosti | red | Diskuze:

Již potřetí bude v Praze v říjnu lákat zájemce o kvalitní českou kuchyni festival chutí Čech, Moravy a Slezska Česká chuťovka. S pokrmy od malých domácích výrobců se lidé setkají nejprve od 6. do 9. října na Kampě, kde jim je nabídnou tři desítky prodejců.
Jejich výrobky budou k dispozici i 15. října před holešovickou Tesla Arenou při festivalu české dechovky Zlaté trumpety. Novinářům to dnes v Praze řekli organizátoři přehlídky.
Součástí programu bude i soutěž Česká chuťovka, která hodnotí kvalitu přihlášených pokrmů. Výsledky jejího třetího ročníku budou vyhlášeny 13. října v Národním zemědělském muzeu na Letné. Odborníci hodnotí chuť přihlášených jídel, která musí být vytvořena podle původní či tradiční receptury a z českých surovin.
Dětská chuťovka
Novinkou bude kategorie Dětská chuťovka, v níž budou předložené pokrmy hodnotit děti ze základních škol a studenti prvního ročníku Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Praze, tedy budoucí profesionální degustátoři.
"Chtěli bychom si ověřit, jak vlastně funguje chuť u dnešních dětí," uvedla předsedkyně poroty Blanka Turturrová z organizace Slow Food, která podporuje rozvoj regionální gastronomie vycházející z kvalitních surovin, tedy opak globálního trendu fast food, kde osobitou chuť potravin přebíjejí chemická dochucovadla. Takzvaná "chuťová paměť" člověka se podle ní vytváří již v raném dětství a člověk si chutě, které si z té doby pamatuje, s sebou nese po celý život - organizátory zajímá, jaké chutě mají české děti.
Již třetí ročník
Soutěž Česká chuťovka se letos koná potřetí, podle organizátorů zájem výrobců o účast vzrůstá. Poprvé se jich přihlásilo asi 15, minule kolem pěti desítek a nyní již 80. "Soutěž nemá vítěze, jen výrobky oceněné podle toho, co porotě chutná," řekl organizátor festivalu Adam Weber.
"Dáváme možnost výrobkům, aby je bylo vidět, aby za nimi mohli zájemci přijet do regionů nebo si je koupit i jinde," uvedla Turturrová. "Není třeba, aby těmito výrobky byly zaplněny řetězce nebo velké obchody, ale abychom o nich věděli. Doufáme, že i spotřebitel se bude orientovat na lepší a domácí výrobky," dodala.
Premiéru festival Česká chuťovka zažil před rokem na Kampě. Přehlídku organizátoři uspořádali znovu v červnu na Staroměstském náměstí. Regionální dobroty přišli ochutnat odboráři, kteří pražským centrem procházeli cestou ze svých protivládních demonstrací, i zahraniční turisté. Největší úspěch u nich podle pořadatelů vzbudily štramberské uši, kvůli chuti i historickým pověstem, které se k nim vážou.