Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť
Do světa INZERCE

Kapverdy – ostrovy s bohatými plážemi a nečekanými chutěmi

Kapverdy – ostrovy s bohatými plážemi a nečekanými chutěmi
zdroj: tisková zpráva

Nádherné dlouhé pláže a moře lákající k potápění, příjemná teplota i úžasná kuchyně, ve které se mísí vlivy hned několika zemí – to vše jsou Kapverdské ostrovy. Tento exotický ráj západně od kontinentální Afriky se hodí jako místo pro ideální rodinnou dovolenou i romantiku ve dvou.

Pokud si nalistujete v atlase stránku s Afrikou a podíváte se na západ od ní, najdete asi 570 kilometrů od pobřeží ostrovní stát Kapverdy. Ostrovy zeleného mysu, jak zní český překlad, tvoří deset hlavních a několik menších vulkanických ostrovů. Teplota se zde celoročně pohybuje mezi 20 a 30 stupni Celsia. Díky stále vanoucímu mírnému větru vám tu nebude vedro ani v největších parnech.

Největším ostrovem je Santiago s hlavním městem Praia a také s prvním evropským přístavem v jižních mořích. Oblíbeným turistickým cílem je ostrov Sal, který je ideální pro příznivce windsurfingu, potápění a rybaření. Třetí největší ostrov Kapverd Boa Vista zase láká hlavně plážemi. Nejoblíbenější Santa Monica Beach měří celých 18 kilometrů.

Samostatnou kapitolou je pak místní, takzvaná kreolská kuchyně. V té se mísí vlivy Portugalců, Afričanů a Brazilců, a proto je zcela jedinečná. Základem bývají většinou ryby a další mořské plody jako raci, krabi, langusty či humři upravené na všechny možné způsoby.

Pokud máte rádi ryby, čeká vás luxus například v podobě tuňáka, který se ještě před pár hodinami proháněl Atlantikem. Ryby zde díky tomu navíc chutnají daleko lépe než ve většině našich restaurací. Jako příloha k rybě se na Kapverdách častou podává rýže, většinou v kombinaci s hranolky.

Jednou z hlavních surovin kreolské kuchyně jsou vedle ryb také luštěniny. Místní specialitou, kterou byste při pobytu na Kapverdách rozhodně neměli vynechat, je cachupa. Jejími hlavními surovinami jsou kukuřice, fazole a další boby, zelí a sladký brambor s vepřovým masem nebo rybou. Všechny suroviny se vaří v jednom velkém hrnci

Pochutnáte si ale i na dalších místních pokrmech. Za ochutnání stojí směs fazolí, zeleniny, vepřového masa a pikantní klobásky zvaná Feijoada nebo pikantní smažené krokety z vařených ryb a brambor Croquetes de Peixe.

Z dezertů by určitě zasloužil pochvalu tradiční puding, který se vaří z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných kombinací, pak zkuste kozí sýr přelitý medem s papájovým želé. Výborné jsou také banánové placky Filhoses de Banana.

Z nápojů se na Kapverdách produkuje pivo, víno a grog - pálenka z cukrové třtiny. Výtečné jsou i alkoholické koktejly. U těch si ale dejte pozor na množství. Bude vám sice možná připadat, že pijete jen nějaký džus, opak je ale pravdou.

Vodu z vodovodu na Kapverdách nepijte. Získává se totiž odsolováním mořské vody a obsahuje vysoké množství soli a jiných minerálů, na které není náš organismus zvyklý. Doporučuje se proto pít pouze balená voda.

Exotickou dovolenou na Kapverdských ostrovech plnou úžasných gastronomických zážitků si snadno pořídíte na webu dovolena.cz. Devítidenní letecký pobyt se snídaní pořídíte již od 20 200 korun.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma