Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kunětická hora svým návštěvníkům nabízí památky i sport

Kunětická hora svým návštěvníkům nabízí památky i sport
zdroj: tisková zpráva

Jen 7 km od Pardubic najdete vesničku, ve které se tyčí dominanta pardubického kraje a to Kunětická hora. Podívejte se, proč tam v létě vyrazit!

Historie Kuňky

Historické záznamy o hradu, lidově zvaného „Kuňka“ jsou známy od 15. století. Přesnou historii hradu je tedy těžké blíže určit, ale díky archeologům je jasné, že již v polovině 14. století se Kuňka na svém místě na kopci nacházela. Při husitských válkách hrad vlastnil Diviš Bořka z Miletína a později dokonce i sám král Jiří z Poděbrad.

hradní studna
hradní studna

Největší slávy a i největší přestavby se Kunětická hora dočkala za majitele Viléma z Pernštejna. Od té doby však bohužel pomalu hrad chátral, což vyvrcholilo za třicetileté války, kdy Kuňku vypálili švédští vojáci. V 19. a 20. století už byl tak hrad významný pouze těžbu kamení. Ta však byla v roce 1923 zastavena a byly provedeny první opravy hradu, které poté pokračovaly během 70. a 80. let minulého století.

Východní Čechy na dlani

K hradu můžete vyšplhat po asfaltové cestě anebo po méně známe prašné cestičce. Na té první potkáte plno turistů, v druhém případě se můžete pokochat přírodou. Na prohlídku samotného hradu se můžete vydat s průvodcem či bez. Když budete chtít, můžete se zajít podívat na repliku středověké mučírny. Nezapomeňte však, že Kuňka je výjimečná především díky výhledu, který nabízí. Můžete tak vidět nejen Orlické hory a Krkonoše ale také třeba Železné hory a Českomoravskou vrchovinu. Otvírací dobu a další informace naleznete zde.

Pátá brána
Pátá brána

Zážitky pro děti i dospělé

Mnoho dětí historie hradu nezaujme. To nevadí, pro ně je tu speciální mini zoo na kterou narazíte cestou od parkoviště k hradu blízko restaurace. Pokocháte se tak i netradičními zvířátky a kdo se nebude bát, může se projet na koních. Pro vášnivé příznivce golfu se zde nachází i 18 jamkové golfové hřiště, kde se můžete ubytovat.

Pokud byste chtěli všechny tyto atrakce okořenit ještě něčím více zajímavým, vyrazte sem s partou kamarádů či s rodinou 27. až 28. července na tradiční festival České hrady. Na něm si můžete užít hradní karnevalový průvod a zazpívat s oblíbenými českými kapelami, jako jsou třeba Chinaski.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma