Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Las Palmas - objevte hlavní město Kanárských ostrovů

Las Palmas - objevte hlavní město Kanárských ostrovů
zdroj: tisková zpráva

Největší město Kanárských ostrovů je lákadlech především pro milovníky vodních sportů a pro cestovatele, kteří si chtějí vychutnat atmosféru španělského koloniálního města s latinskoamerickým nádechem.

Návštěva Kryštofa Kolomba

Las Palmas leží na severu ostrova Gran Canaria. Společně se Santa Cruz de Tenererife se střídá na pozici hlavního města souostroví. Město bylo založeno v roce 1478 po dobytí ostrova Španělskem. Jeho strategické pozice využil slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus, pro kterého bylo Las Palmas poslední zastávkou před objevením Nového světa. I díky jeho návštěvě ve městě najdete po něm pojmenované muzeum.

Plaza de Santa Ana
Plaza de Santa Ana

Pokud vás láká historie, zamiřte do čtvrti Vegueta. Hlavnímu náměstí čtvrti, Plaza de Santa Ana, dominuje katedrála Sv. Anny z 16. století, která je kombinací více architektonických stylů. Z vrchu katedrály je výhled na celé město i na nábřeží lemované Atlantským oceánem. Nejvíce ovšem oči přitahuje pohled na barevné domy zvedající se v kopcích, které z dálky připomínají proslulou chudinskou čtvrť brazilského Ria de Janeira.

Las Palmas
Las Palmas

Kanárské Rio de Janeiro se ovšem nedá zařadit mezi chudinské čtvrtě. V domech sice bydlí chudší vrstva obyvatel Las Palmas, ale o slamy se bezesporu nejedná.

Las Canteras

Las Palmas má samozřejmě i modernější části. Jednou z nich je čtvrť, která se rozléhá okolo městské pláže Las Canteras. Na této pláži najdete díky silnějšímu větru ideální podmínky pro surfing a jiné vodní sporty. Díky stezce, která vede podél celého pobřeží, si s sebou můžete přibalit také kolečkové brusle. Pokud preferujete spíše nic nedělání, podél stezky je několik kaváren nebo restaurací, kam můžete zajít a ochutnat typický španělský pokrm paellu nebo místní kanárské pivo Tropical.

Neoblíbení katalánci

Zažít Las Palmas znamená zažít atmosféru hlavního města. Na pobřeží i v ulicích města najdete spoustu laviček, kde vysedávají domorodci i turisté, ulice i kavárny jsou neustále plné. Jelikož jsou „Kanářené“ srdeční a živí lidé, v ulicích je neustále slyšet šum, jehož intenzita stoupá během fotbalových utkání. Ve městě nenajdete jedinou restauraci, která by během přímých přenosů španělské Primera Divison neměla puštěnou televizi.

pobřeží Atlantiku
pobřeží Atlantiku

Rovněž nenajdete na ostrově nikoho, kdo by fandil fotbalistům Barcelony. Díky katalánskému separatismu se tu při každém utkání věčných rivalů Realu Madrid a Barcelony fandí klubu španělského hlavního města.

Okolí Las Palmas nabízí hory i pouště

Jen pár kilometrů za Las Palmas se krajina začíná rychle měnit. Dalo by se říci, že každých pár kilometrů na vás čeká něco jiného. V nížinách palmové háje, kaktusové pole, při stoupání centrálním pohořím narazíte na borovicové lesy, v zimních měsících vás může zarazit sníh na cestách i bílé vrcholky kopců.

centrum vnitrozemí
centrum vnitrozemí

Na západním pobřeží vás ohromí vysoké útesy. Jelikož je ostrov malý, projedete ho spolehlivě během jednoho dne. V Las Palmas najdete několik autopůjčoven. Lepší je zvolit odolnější auto, protože se při zdolávání serpentin můžete dostat na cesty, které nejsou tolik udržované.

Z hor do písečných dun

Veškerý turistický ruch se koncentruje v oblasti Maspalomas. Rozlehlé písečné duny se rozkládají podél nejjižnějšího cípu pobřeží. Ačkoliv jsou duny chráněny jako přírodní rezervace, investorům nevadilo kolem celého území vystavit hotelové komplexy.

písečné duny v Maspalomas
písečné duny v Maspalomas

Teplota na jihu je celoročně o několik stupňů vyšší než na severu Gran Canarie, proto jsou hotely využívány celoročně. Z hlavního města vede do Maspalomas přímá dálnice, podél východního pobřeží ostrova, proto vám cesta nezabere více než třicet minut.

Miniaturní kontinent

Gran Canarii bývá často přezíváno malý kontinent. Najdete tu vše od pouštní krajiny, přes rozlehlé lesy až po lehce zasněžené hory. Díky přírodním podmínkám tu také naleznete jedinečné druhy rostlin. Hlavní město člověka pohltí díky srdečnosti a jižanskému temperamentu místních.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma