Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Ledový muž Ötzi letos oslaví 20. narozeniny

Ledový muž Ötzi letos oslaví 20. narozeniny
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení: Zmrzlého muže Ötziho nalezeného již před 20 lety na ledovci Schnalstal/Val Senales v Jižním Tyrolsku/Südtirol zná svět již celých 20 let. Archeologické muzeum v Bozen/Bolzanu proto připravilo speciální výstavu s názvem Life.Science.Fiction.Reality – Ötzi20. Navštívit ji můžete až do 15. ledna 2012.

Muž z ranné doby bronzové zemřel při přechodu ledovce Tisenjoch v Ötztalských Alpách. Jeho tělo bylo rychle pokryto sněhem a ledem a díky tomu bylo uchováno po tisíciletí. Německý pár Erike a Helmut Simonovi objevil mumii v nadmořské výšce 3.210 m. Bylo nalezeno i jeho kompletní ošacení a nástroje, které měl u sebe. Slavná mumie dostala jméno Ötzi podle místa nálezu, kterým je ledovec na jihotyrolské straně Ötztalských Alp.

Nová podoba Ötziho zdroj: tisková zpráva

K narozeninám získal novou podobu

Ötzi oslaví narozeniny 19. září 2011. Alespoň tedy ve svém druhém životě v pozici mumie z ledu a světové archeologické senzace. Každé ze čtyř pater muzea je věnováno jednomu z témat, která souvisí s jeho “životem mumie”. Jsou to život, věda, fikce a realita. Výstava odhalí nejnovější vědecké poznatky, ale zahrnuje i kuriozity a nesmysly, které se o Ötzim tradují. Celou výstavou prostupuje zásadní a napínavá otázka: Co má s námi Ötzi společného?

Jedna otázka o Ötzim stále zůstávala nezodpovězena: Jak Ötzi skutečně vypadal? Mnoho pokusů o skutečnou rekonstrukci bylo neúspěšných, přesto určitá podoba existuje. Archeologické muzeum v Bolzanu představilo v rámci zahájení výstavy Ötzi 20 zcela novou podobu Ötziho vzhledu, získanou na základě porovnání anatomických 3D fotografií jeho kostry. Novou aktuální podobu zpracovali holandští vědci Alfons a Adrie Kennisovi.

Ötziho si můžete také podrobně prohlédnout online na webu.

Archeoparc zdroj: tisková zpráva

Archeoparc pod ledovcem Schnalstal

Ötziho život byl vzkříšen v Archeoparku v údolí Schnalstal nedaleko lázeňského města Meran/Merano. Návštěvníkům přiblížuje zemědělství a způsoby bydlení v době bronzové. Také si zde můžete vyzkoušet, jak vařit či vyrábět různé předměty jako před 5000 lety. Ideální tip pro návštěvu s dětmi.

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol.info a aktuální informace také na www.facebook.com/jiznityrolsko.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma