Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Letem světem: Istanbul – brána Orientu

Letem světem: Istanbul – brána Orientu
zdroj: Profimedia

„Z vysoké terasy jsem dlouho pozoroval bílé vody stambulských světel a perlový náhrdelník nového mostu na šíji černé vody. Byl tmavý večer a já jsem se znovu ponořil do té dřívější nekonečné melancholie, která dolehne v istanbulském večeru vždy, když člověk opustí hlavní ulici a její ruch mu utichne v uších. Světla lodí a malých lodiček plula po vodě Zlatého rohu a zdálky se ozývalo chraplavé, teskné houkání parníku. Vrátil jsem se do hotelu tak unavený a smutný, že jsem nedokázal pochopit, co vlastně mě, osamělého cizince, přilákalo do tak daleké cizí země, jejímuž jazyku nerozumím.“

Takto popsal Mika Waltari již v roce 1947 svou druhou pouť do Istanbulu. Stejně tak jako já, i on se do tohoto orientálního města vracel opakovaně, jakoby ho tajemná síla táhla znovu pocítit atmosféru místních ulic.

Obezřetná děvčata

Když přijedete do Istanbulu, určitě Vás zaujme jako nádherné, obrovské, kosmopolitní město. Tradiční orientální pojetí se tu snoubí s moderním životním stylem, líná posezení v kavárničkách s rychlým tempem zaneprázdněných workoholiků. Většina městských částí je bezpečná i po setmění, přesto jsou místa, kterým by se Evropanky v noci měly raději vyhnout. A také se připravit na neutuchající zájem mužů o pro ně netradiční dívky s alabastrovou pletí i zvídavé pohledy Turkyň na potencionální sokyně v jejich očích. Obzvláště, když islámské tradice velí zachovat si panenství až do svatební noci.  „Dělají stejně všechno, jen to jediné ne,“ odpověděl nám na dotazy sedmadvacetiletý místní obyvatel. A tak díky islámským striktním pravidlům je zde cítit jakýsi latentní erotický náboj, protože jak známo - vše zakázané je více lákavé.

Obrázek zdroj: Profimedia

Euroasie

Istanbul se dělí na dvě části – evropskou a asijskou, a je to jedině město na světě, ležíci na dvou kontinentech současně. Podobně, jako Řím, je jeho reliéf zvlněn sedmi pahorky, z jejichž vršků se můžete kochat pohledem na velkoměsto, rozseklé bosporskou úžinou a Zlatým rohem. Žije tu téměř devatenáct milionů obyvatel, ale díky obrovské migraci za pracovními nabídkami je těžké se přesného čísla dopočítat.

Bez turečtiny se neobejdete

V Turecku musíte ovládat alespoň základy turečtiny, pokud zde chcete fungovat. Obstojně anglicky se dohovoří kromě mladých studentů pouze lidé pracující v turismu a obchodníci na bazarech (nikdy nezapomenu jejich krkolomné „jes plíííísss“ pokaždé, když jsem procházela tržištěm). Německy se domluvíte s Turky, kteří část života prožili v Německu či Rakousku, ale nakonec je touha po domovině zavála zpátky do vlasti. Není jich málo. I když se s turečtinou můžete setkat kromě Turecka také třeba na Kypru, jehož severní část k Turecku náleží, v Makedonii, v Bulharsku, a u několikamiliónových emigrantů po celé Evropě, pro Čechy je to jazyk absolutně nesrozumitelný a proniknout do něj je poměrně obtížné.

Obrázek zdroj: Profimedia

Dobrý obchodník začínal na Grand Bazaru

Turci mají obchodování v krvi. Ne nadarmo byl Istanbul vždy důležitou obchodní stezkou. Lodě, plující třeba do Ruska, musely jeho branami proplouvat za nemalé peníze. Konkrétně bosporskou úžinou, dlouhou 31 kilometrů, v nejužším místě mající pouze 660 metrů. Díky obrovské hustotě lodní dopravy a množství srážek je v současnosti průplav řízen jednosměrně, pro druhý směr se vody otevřou až po určité hodině. Pokud stojíte na břehu Marmarského moře, jehož vody právě bosporskou úžinu vyplňují, než se spojí s mořem Černým, můžete si užít pohled na robustní bosporský most a most Sultána Mehmeta z roku 1988. Oba tvarem připomínají Golden Gate v San Franciscu. Nad hlavou vám budou kroužit racci a příjemně se zaposloucháte do šplouchání vln.

Bosporské břehy

Jedno takové místo je třeba Ortakoy. Najdete zde romantické kavárničky, kde si po vypití turecké kávy můžete drobný hrníček obrátit dnem vzhůru, na podšálek nechat vytéct lógr a pokusit se z kávové sedliny věštit věci příští. Nebo si v restauracích vedle objednat baked potato kumpir – horkou bramboru, do které si na lístečku zaškrtáte náplň jako v loterii. Vybírat můžete třeba z kuskusu, ruského salátu, amerického salátu, česnekové omáčky, oliv, žampionů, sýru apod.

Přeprava po Istanbulu

Do dalších tajemných zákoutí krásného města se můžete vydat třeba místními obyvateli hojně využívanou přepravou taxíky. Jsou žluté, moderní a jezdí jich po městě mnoho. V centru mnohdy dokonce početně převládají nad soukromými automobily. Jelikož mnoho Turků kouří, může se stát, že si řidič v autě při jízdě úzkými uličkami bezohledně zapálí. Pokud pojedete taxíkem po magistrále, která výjimečně nebude ucpaná, počítejte s vysokou rychlostí a šíleným stylem jízdy. Češi už by se téměř cítili ohroženi na životě, ale turečtí šoféři bravurně zvládají nejroztodivnější situace silničního provozu. Zde totiž pravidla ani neexistují, a pokud ano, tak se nedodržují. Budiž k dobru, jízda taxíkem je finančně poměrně nenákladná.

Další variantou přepravy po rozsáhlém městě (od nejvýchodnějšího bodu po nejzápadnější je to asi 140 kilometrů, přestože Istanbul přesné hranice města ani nemá) jsou třeba metrobusy v asijské části města. Metro má síť poměrně chudou, trajekty tu spojují Evropu s Asií a slouží také jako městská hromadná. Dolmuše jsou minibusy, provozované soukromou společností, také hojně využívané. Po ulici plné klubů, hospod a zábavy, Istiklal, ústící k jednomu z nejvýznamnějších náměstí, Taksimu, jezdí pravidelně i historická tramvaj. Bývá nacpaná k prasknutí a lidé jezdí i zavěšeni a visí při jízdě na schůdcích. „Opravdu pohodlný způsob přepravy,“ ač sama nijak nezhýčkaná, pomyslela jsem si s lehkou ironií při pohledu na tramvaj. Jedním jsem si byla jistá, starším ženám v této zemi místo k sezení nabídnuto bude vždy. Těch si muslimové nesmírně váží. V rodinách má matka muže dokonce vůdčí místo před manželkou a jelikož žijí velké rodiny pospolitě, snachy rady a zásahy do života v jedné domácnosti pochopitelně špatně nesou.

Život v Asii, práce v Evropě

Turečtí obyvatelé žijí převážně v Asii a evropská část nabízí mnoho pracovních pozic. Proto je na bosporském mostu ráno a mezi 17-20 hodinou nekonečná kolona aut.  V Asii se za posledních sedm let prudkým tempem vystavěla řada výškových domů a zřídka má nový obytný komplex méně, než dvacet pater. Jelikož turecká populace každým rokem stoupne o milion a Istanbul láká investory, je takový stavební boom nasnadě. I pro mne jako člověka vyrůstajícího na pražskémJižním Městě je hustota domů přemrštěná. Mezi jednotlivými domy, sice moderními a stylovými, je pouze kolem padesátimetrové vzdálenosti, a tak si Turci chrání okna zataženými roletami. Jeden apartmán v asijské části města jsme měly pronajatý.

Zážitek z apartmánu

Při sprchování ve zvláštním kříženci vany se sprchovým koutem jsem čekala nekonečně dlouho na teplou vodu, jelikož k ohřevu sloužil průtokový ohřívač, umístěný v kuchyni. Jinak byl byt útulně zařízený, i když hned při vchodu mne přes nos praštil zatuchlý smrad cigaret. K bytu patřily dva balkony, z nichž ten menší byl zasypán páchnoucími taškami s odpadky. Vybavilo se mi vyprávění průvodce o tom, jak patří Turci k nejnepořádnějším turistům. Samozřejmě nic neplatí stoprocentně, a když si vzpomenu na upravené trávníky, pečlivě pěstěné záhonky a nablýskaná obchodní centra, jednoznačně toto tvrzení popírám.

Shopping

Obchodní centra jsou tu velmi luxusní, například Kaňon v nové části Evropy. Nebo v Anatolii, kde se můžete projít po Bagdat Avenue. Je dlouhá čtrnáct kilometrů, nachází se ve čtvrti Kadikoy a vede paralelně s břehem Marmarského moře. Její význam by se dal přirovnat k Istiklal v Evropě, a kromě obchodních domů zde najdete i mnoho restaurací, kaváren a klubů. V letních dnech tu pofukuje svěží vítr od moře a ulicemi proudí davy zábavychtivých lidí.

V Istanbulu tedy můžete zažít mnoho legrace s mladými lidmi a fotit se na moderních ulicích, plných veselých obyvatel, studentů, turistů, maminek s dětmi, byznismenů i upracovaných řemeslníků. Nezapomeňte ale také navštívit starou část Evropy, okolí Hipodromu a náměstí Sultána Ahmeta s majestátnou Hagií Sofií a Modrou mešitou, symboly města. Tyto historické perly se vám pokusím přiblížit v mém dalším vyprávění.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma