Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Letní řádění u vody!

Letní řádění u vody!
Skákání do vody | zdroj: ThinkStock

Plavky a slunečník, neodmyslitelní společníci pro skvělé léto u vody. Ale to ještě není všechno, je třeba myslet i na své zdraví!

Červenec je v plném proudu, sluníčko svítí, a pro ty, kteří mají volno, není nic ideálnějšího, než sebrat deku, pití a knížku, a jít se opalovat k vodě. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí, i před odchodem na „obyčejné koupaliště“ je potřeba se informovat o kvalitě poskytovaných služeb či o kvalitě vody. Kvalitu koupacích vod kontrolují krajské hygienické stanice a provozovatelé koupališť. Ti podle mne ale mohou být v důsledku závislosti na ziscích z provozování koupaliště značně neobjektivní. Mapu českých, převážně přírodních koupališť a jejich následné ohodnocení můžete nalézt například zde.

Nejlepší místa jsou bez tisíců návštěvníků!
Nejlepší místa jsou bez tisíců návštěvníků!

V okolí Prahy jsou jednoznačně nejoblíbenější Proboštská jezera a jezero Lhota. Na jejich dně nenajdete žádné bahno, jsou pokryty pískem a štěrkopískem. Samozřejmostí je spousta stánků s občerstvením, restaurace či WC. Co se týče Lhoty, tak ta je u Pražanů velice oblíbená, proto se vám může přihodit, že při cestě k jezeru budete čekat několik desítek minut na to, než se vůbec dostanete na parkoviště. Příjezdová cesta je velmi úzká, na což někteří řidiči nereflektují, a jedou poměrně bezohledně. Ale čím Lhota na rozdíl od ostatních koupališť překvapí je fakt, že nabízí ve své vyhrazené části i nudapláž, takže pokud nechcete mít v létě opálené plavky, tak sem rozhodně zavítejte!

Na Lhotě aby volné místečko člověk pohledal!
Na Lhotě aby volné místečko člověk pohledal!

Pokud se posuneme ještě trochu víc směrem na sever, tak nemůžeme minout proslulé Máchovo jezero. Jedno z nejvybavenějších (a také nejnavštěvovanějších) koupališť v Čechách, které nabízí veškeré možné zázemí – WC, restaurace, ubytování v hotýlcích, chatkách či ve stanu, hřiště na různé sporty, půjčovny všeho potřebného, zkrátka takový malý prázdninový ráj, pokud si ale odmyslíte všechen hluk a ruch. Kvalita vody ovšem není v poslední době z nejlepších, proto doporučuji navštívit koupaliště Nedamov u města Dubá, jen o několik kilometrů dál. Naleznete tady klid na rybaření, můžete si zde zahrát volejbal a nohejbal, ubytovat se v chatkách, karavanech či stanech, a jako bonus zde najdete dokonce i letní kino.

Pod vrchem se nachází stejnojmenný kemp Borný.
Pod vrchem se nachází stejnojmenný kemp Borný.

A aby to nevypadalo, že nadržuji jen české kotlině, tak na závěr nabídnu pár informací ohledněvodní nádrže Slezská Harta, která se nachází na Moravě, poblíž města Bruntál. Voda je zdenezávadná od začátku sezóny, a okolí celkově nabízí spoustu možností k vyžití – cykloturistiku, přírodní koupání s pozvolným vstupem do vody, v okolí je i spousta turisticky zajímavých míst. Na břehu Harty je možno si vypůjčit loďku, a každoročně jsou zde pořádány letní dětské tábory. Ale teď už na nic nečekejte, vezměte opalovací krém, vodu, knížku, klidně i nějakou zábavu jako pétanque nebo frisbee (i když já poslední dobou fandím kroketu), a vyražte se osvěžit s přáteli!

Vodní nádrž Slezská Harta.
Vodní nádrž Slezská Harta.

AUTOR: Nikola Pluhařová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma