Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Místo, kde na vás dýchne strach

Místo, kde na vás dýchne strach
zdroj: tisková zpráva

VIDEO. Skoro dva tisíce kilometrů dlouhá silnice postavená z kostí vězňů, kteří ji stavěli. A i když vede přes řeky, mosty chybí nebo nejsou sjízdné.

Silnice Kolyma nebo také Cesta kostí, je spojnicí měst Jakutsk a Magadan v Rusku. Přestože spojuje poměrně velká města, materiál jako asfalt tu dosud není znám. Celá silnice je postavená z navršeného štěrku, hlíny a kamení.

Cesta se začala stavět v roce 1932 a její stavba trvala přes čtyřicet let. Jako dělníci posloužili vězni z okolních pracovních táborů a gulagů, kterých bylo v celém Rusku opravdu mnoho. Podmínky byly strašlivé a při stavbě zemřelo na tisíce dělníků. Z toho se odvodil název Daroga na kostiach, čili Cesta kostí.

Adrenalinová výzva pro motocyklisty

Po pádu sovětské vlády se Cesta kostí stala velkou výzvou pro motocyklisty. Jako první ji na motorce projel britský tým Mondo Enduro a dále Ewan McGregor a Charley Boorman na své cestě kolem světa v roce 2004 spolu s filmovým štábem a doprovodným týmem. A sám Ewan se v dokumentu několikrát zmínil, že na tomto místě ho jímá opravdu strach.

Jak to tam tehdy vypadalo a pravděpodobně ještě dnes vypadá, se můžete podívat v přiloženém videu.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma