Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Mníšek pod Brdy pro děti

Mníšek pod Brdy pro děti
zdroj: tisková zpráva

Děti, Sáhněte si na krásně zdobená klasicistní kachlová kamna!

Prohlídku vedou zkušení  průvodci, kteří vědí, čím zaujmout. Prohlídka je speciálně  upravená, výklad je soustředěn na předměty v expozici a na „pohádkově laděné střípky“ ze životů nejvýznamnějších majitelů.

Tím nejvýznamnějším a prvním vlastníkem je ten, jehož jméno nezůstane nikomu dlouho utajeno. Nejvýznamnější český panovník, král, císař, Otec vlasti Karel IV. Ten propůjčil tehdy malou tvrz Pánům z Mitrovic, kterým patřila až do konce 16 století. Zakladatelem mníšeckého zámku je Servác Engel z Engelsflussu a jeho životní osud je veskrze pohádkový a mohl by se jmenovat  ´jak chuďas ke štěstí přišel´. Tento pražský měšťan vtiskl zámku dnešní podobu, ale než to udělal byl to chuďas, koželuh z Brabantu, který se i se svou rodinou usadil v Praze. A právě tu začíná jeho příběh. Založil koželuhářský závod na výrobu podešvové kůže. Zbohatl tím, že dodával boty císařské armádě za třicetileté války. Byla to válka dlouhá a bot bylo potřeba moc. Peněz přibývalo a Servác si koupil dům na Malé Straně. Byl to však také udatný rek. Bránil Karlův most před nájezdy Švédů. A ubránil! Za tyto zásluhy byl v roce 1652 císařem Ferdinandem III. povýšen do šlechtického stavu. Získal šlechtický titul z Engelsflussu a erb s andělskou hlavou vynořující se z řeky a nad přilbou s postavou anděla vystupující z koruny. Jako nový příslušník šlechtického stavu si toužil vybudovat důstojné reprezentativní sídlo v blízkosti Prahy. Vybral si zpustošené mníšecké panství, které zvelebil. Podle pověsti na to nebyl sám. Pomáhaly mu moci pekelné, kterým se bláhový Servác údajně upsal. Všechno nakonec dobře dopadlo. Zámku zůstaly sice pouze tři věže, ale Servác svůj život zachránil.

Loutku čerta z pověsti děti uvidí během prohlídky a mohou se s čertem také vyfotografovat. Na tuto prohlídku se děti mohou přijít podívat vždy poslední víkend v měsíci. Prohlídka začíná v 10.30 hodin. Další následuje vždy po hodině. Cena prohlídky je 30 Kč pro dítě, do šesti let zdarma. Cena vstupného pro dospělé se řídí ceníkem. Ošizeni nezůstanou ani ti, kteří chtějí vidět klasickou prohlídku. Ta začne vždy v celou hodinu. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma