Navštivte prachatický festival vína a syrů
6. 6. 2011 – 16:51 | Cestování | Danica Klein | Diskuze:

Téměř sto vzorků různých druhů moravských vín a 70 druhů sýrů mohou ochutnat návštěvníci prachatického festivalu Víno a sýry.
Organizátoři se budou snažit lidi přesvědčit o tom, že víno je vhodné především jako nápoj k pokrmům. Zatímco ve světě se víno z 80 procent pije k jídlu, v Česku je to jen z 20 procent, řekl dnes novinářům ředitel přehlídky Michal Kočan.
Aukce archivních vin
Akce se koná už poosmé v přízemí a podzemních prostorách prachatické renesanční radnice a na náměstí od 10. do 11. června. Zúčastní se jí více než 20 vinařství z Moravy. Sýry představí 16 mlékáren, jedna je ze Slovenska a nabídne ovčí sýry, jedna mlékárna je z Bavorska. Lidé budou moci ochutnat sýry z kravského, kozího i ovčího mléka.
Součástí přehlídky je přednáška o pěstování vinné révy v klimatických podmínkách jižních Čech. Přednášet bude největší pěstitel vinné révy v regionu František Pirnos, uvedl Kočan. Uskuteční se také aukce archivních vín. Výtěžek půjde na dostavbu Domova matky Vojtěchy, který je určen pro lidi s různými druhy demencí.
Degustaci sýrů, sýrových pokrmů a vína organizátoři naplánovali na pátek od 16:00 do 22:00 a na sobotu od 11:00 do 20:00. Na degustační přehlídku je vstupné 450 korun, v ceně je neomezená ochutnávka pokrmů a vín. Na náměstí se vstupné neplatí. Více informací je na www.syryrybyavino.cz.