Německo se stalo baštou vysoké kuchařiny


Kromě známých buřtů, pivních slavností a slevových akcí v nákupních centrech Aldi či Lidl se Německo může rovněž pochlubit tím, že se stalo baštou vysoké kuchařiny.

zdroj: Archiv

Země je od roku 2007 na druhém místě za Francií v evropské gastronomii. Devět restaurací tu bylo odměněno třemi michelinskými hvězdičkami a 32 restaurací získalo dvě michelinské hvězdičky. To je o deset hvězdiček více než loni a představuje to nový rekord.

Jednu michelinskou hvězdu získalo letos 208 restaurací (loni jich bylo 205), z toho 23 ji obdrželo vůbec poprvé. Vyznamenané restaurace se nevyskytují pouze na jihu země, kde je gastronomická kultura více rozšířena, ale také na severu a v Berlíně.

"Německo nikdy nemělo tak kvalitní a ambiciózní kuchyni jako dnes," konstatuje Madeleine Jakitsová, šéfredaktorka německého měsíčníku Der Feinschmecker, který se věnuje gastronomii.

Jaké je tajemství zdejších šéfkuchařů? "Přirozeně se naučili základy francouzské kuchyně, ale emancipovali se, pracovali daleko od vlasti, například v Singapuru nebo v Dubaji a nyní se věnují gastronomii s využitím německých produktů," vysvětluje Jakitsová.

"Naši šéfkuchaři mají větší sebedůvěru," prohlašuje Robert Oppeneder, předseda německé federace šéfkuchařů (VKD). "Regionální kuchyně je stejně tak variabilní jako ve Francii, a přidá-li se k ní zahraniční zkušenost, je vynikající," zdůrazňuje.

Pětačtyřicetiletý Frank Rosin patří k nové generaci německých šéfkuchařů. V Dorstenu, městě v bývalém hornickém kraji Porúří, známém více vysokými pecemi než kuchařským umem, získal jeho restaurant letos druhou michelinskou hvězdičku.

V jeho sezónním menu nalézáme například jako předkrm chřest, který se v Německu hojně prodává zejména zjara, s lososem královským a mandlemi v kari. Jako hlavní jídlo se tu podává kachna na pomerančích s dušeným zelím, další oblíbenou německou zeleninou, s pěnou z bílého pepře. "Moje generace se ještě učila od šéfkuchařů narozených ve 30. a 40. letech. Ti nám říkali: Takhle se vaří, a ne jinak. To my už nechceme," zdůrazňuje Rosin.

"Jestliže jsem dostal michelinskou hvězdičku, znamená to, že jsem ve svém oboru leader jak z kulturního, tak z profesionálního hlediska a nesu odpovědnost za dušené zelí a guláš, nejen za kaviár a ústřice," vysvětluje.

Ne vždy je to možné

Rosin je velmi aktivní v populárních kulinářských pořadech německé televize. Snaží se "demokratizovat" vysokou kuchyni, která podle něho musí být finančně dostupná a nesmí lidi odstrašovat. Svá menu nabízí v ceně od 49 eur (asi 1200 Kč).

Přes to všechno zůstává v Německu vysoká kuchyně elitní záležitostí, a když Němci chtějí něco luxusního, pak dávají přednost automobilu před talířem, podotýká Madeleine Jakitsová.

A jestliže je smutná epocha let 70., kdy například nebylo možné sehnat v Německu bazalku, dávno tatam, zásobují se šéfkuchaři ještě pravidelně v zahraničí, aby získali ty nejlepší suroviny.

"Nejprve se snažíme získat německé suroviny, ale ne vždy to je možné," připouští Otto Hendrik, šéfkuchař berlínské restaurace Lorenz Adlon, který ve svých osmatřiceti letech získal druhou michelinskou hvězdičku. Ryby pro svou restauraci dováží z Bretaně.

reklama

čtete dále

  • Soukromá Zoo Chleby slaví 15. výročí

    Soukromá Zoo Chleby slaví 15. výročí

    9.6.2012 20:08 – Zajímavosti 0

    Zoo Chleby, jedna z nejmenších českých zoologických zahrad, slaví 15 let svého trvání. Na nezájem návštěvníků si soukromé zařízení nemůže stěžovat, vloni bránou prošlo na 57.000 lidí. U příležitosti oslav výročí tam poklepali na základní kámen nové, větší části zahrady, řekl zakladatel a ředitel zoo René Franěk. více

  • Kutná hora - nejbohatší město středověku

    Kutná hora - nejbohatší město středověku

    9.6.2012 12:29 – Zajímavosti 0

    Pojďme společně nahlédnout do tajů historického města, které se pyšní ražbou pražského groše! více

  • Exkrementy a trus všeho druhu! Navštivte švýcarské muzeum

    Exkrementy a trus všeho druhu! Navštivte švýcarské muzeum

    8.6.2012 18:57 – Zajímavosti 0

    Fascinující výstavu zasvěcenou hodně zvláštnímu druhu exponátů otevřelo švýcarské Muzeum přírodní historie. Výstava nazvaná KK.ZOO představuje všechny možné druhy exkrementů a trusu, přičemž tahákem nepochybně bude 65 milionů let starý výkal Tyrannosaura rexe, napsal francouzský list Le Temps. více

  • Ve Florencii bude znovu k vidění "Brána do ráje"

    Ve Florencii bude znovu k vidění "Brána do ráje"

    8.6.2012 11:42 – Zajímavosti 0

    Zlacené bronzové dveře, které slavný renesanční umělec Michelangelo Buonarroti kdysi nazval "branou do ráje", budou ve Florencii znovu k vidění. Stane se tak po 27 letech, během nichž byly restaurovány nejen kvůli nánosu staletí a znečištění prostředím, ale i vandalismu. více