Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Normandské město Rouen vás uchvátí!

Normandské město Rouen vás uchvátí!
Rouen | zdroj: ThinkStock

Jedno z největších měst středověké Evropy ukrývá mnoho zajímavostí, které stojí za to vidět.

Někomu se při vyřčení jména Rouen vybaví katedrála, kterou může každý znát díky obrazům od Clauda Moneta. Některým maxizájemcům o historii se možná vybaví fakt, že zde v roce 1431 byla upálena Jana z Arku. Město je opravdu krásné a procházka historickým centrem po pěších zónách zaujme i shopaholiky, kteří musí mít z každého navštíveného místa nějaký suvenýr.

Pohled na město Rouen.
Pohled na město Rouen.

Gotická katedrála, která se nachází v pravém srdci města, byla postavena ve 12. století. Dostat se k Notre-Dame, katedrále, kterou jméno spojuje se spoustou francouzských katedrál, vás pomůže každý přívětivý Francouz, který na 90 % bude odmítat mluvit anglicky. Rouenská katedrála patří se svojí výškou 151 metrů k nejvyšším katedrálám světa. Zajímavé je, že při druhé světové válce jí zasáhlo sedm bomb a Notre Dame se nezřítil. Jak jsem již předeslala, katedrálu maloval Claude Monet a jeho impresionistické obrazy ji do jisté míry jistě proslavily.

Katedrálu rozhodně neminete!
Katedrálu rozhodně neminete!


Nevím, v kolika francouzských městech můžete najít orloj, ale Rouen je jistě jedním z mála měst, které se jím mohou pochlubit. Gros Horloge neboli Velký orloj se nachází na hlavní pěší zóně a je velmi nepravděpodobné, že byste ho mohli minout. Tyto renesanční hodiny ukazují kolemjdoucím čas již od roku 1389.Když se od katedrály vydáte směrem k Orloji a pokračujete dál rovně, po chvíli dojdete ke kostelu Johanky z Arku. Tento kostel je naprostý opak gotické katedrály. Je moderní a postavený pouze ze dřeva a betonu. Byl dostavěn v roce 1979 a symbolicky stojí na náměstí, kde se v 15. století konal obřad upálení.

Monet nebyl jediný malíř, kterého katedrála upoutala.
Monet nebyl jediný malíř, kterého katedrála upoutala.

V postranních uličkách a na hlavní třídě si každý milovník nakupování splní všechny svoje touhy, nechybí zde všem známé značky ani klasické francouzské obchůdky se sladkostmi, výtečnou čokoládou nebo ručně vyrobenými mýdly.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma