Dnes je pondělí 6. května 2024., Svátek má Radoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Památky na prodej

Památky na prodej
zdroj: tisková zpráva

Druhou řadu úspěšného cyklu Památky na prodej připravilo do vysílání České televize brněnské studio.

Nové díly vysílá ČT2 od 2. ledna 2010 každou sobotu vpodvečer.  Pořad se snaží aktivně přispět k záchraně ohrožených památek kulturního a historického dědictví na území České republiky. Pořadem provází Ondřej Havelka, režie Rudolf Chudoba.

Pořad je určen především divákům, kteří se zajímají o naši historii a není jim lhostejný osud klášterů, hradů, zámků a dalších stavebních památek. Jednotlivé díly cyklu představují zchátralé historické objekty, které utrpěly nešetrným užíváním předchozích majitelů, a o které se současní majitelé (obce, stát nebo restituenti) nemohou starat. Pořad ukazuje každou památku z pohledu profesionálního památkáře, stavitele a architekta, nezapomíná ani na krajinu, ve které leží, a na zajímavosti v jejím okolí.  Tak, aby případní zájemci, kteří mají dostatek odvahy, nadšení i financí dostali co nejvíce informací. Společně s Ondřejem Havelkou v každém dílu navštíví jeden podobný, již opravený objekt pro inspiraci.

Pod odvysílání první řady Památek na prodej na podzim 2008 mnohé z představených hradů, zámků, klášterů a dalších objektů dostaly velkou šanci na oživení zašlé slávy. Pořad nejenže přilákal zájemce o opravy památek, ale podle starostů obcí a ohlasů diváků vzbudil zájem lidí, kteří žijí v jejich blízkosti. Uvědomili si, že vlastně sousedí s historickým klenotem a začali sami pomáhat. Například zakládáním obecně prospěšných společností. Namátkou o zámek v Dolních Dunajovicích se přihlásilo 15 zájemců,  podobně o tvrz v Miroslavi na jihu Moravy či o klášter Chyše v západních Čechách.  V jihočeské Olešnici zase založili na záchranu památky obecně prospěšnou společnost.

Průvodcem pořadu je i tentokrát populární hudebník, režisér a milovník historie Ondřej Havelka, který diváky provede několika českými a moravskými památkami. Spolu s památkářem, stavitelem a architektem ukáže nejcennější architektonické prvky i stavební problémy, které bude případně řešit nový majitel. Každý sobotní podvečer navštíví diváci společně s Ondřejem Havelkou i podobný, ale už opravený objekt, a díky tomu se jim dostane vysvětlení, v čem spočívají radosti a strasti péče o památky.
Nová řada cyklu má 13 dílů. Dramaturgickou novinkou pořadu je zařazení památek lidového stavitelství či objektů, které kdysi sloužily i k technickým účelům. V centru zájmu tvůrců budou tentokrát především stavební památky severu Čech, zavítáme ale i na Moravu a na Vysočinu.

Ohrožené památky:
Zámek Sukorady
Zámeček Lichtenwald
Zámek Vartenberk
Zemědělská usedlost Borovnice
Zámek Loučná nad Desnou
Zámek Rokytnice
Zámek Přestavlky
Vrchnostenský soud v Opočně
Zámek Jeřice
Venkovská usedlost Sedlec u Kokořína
Lesní sklárna v Tasicích
Zámek Nemilkov
Zámek Červené Janovice

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 6.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,920 25,040
USD 23,190 23,370
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma