Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pár důvodů, proč cestovat

Pár důvodů, proč cestovat
Cestování (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Cestování změnilo již mnoho příběhů, nechce se inspirovat změnit ten váš. Je skvělým způsobem, jak se dozvědět něco nejenom o ostatních, ale především sám o sobě.

Téměř každý by chtěl cestovat, ale když se většiny lidí zeptáte, proč necestují, vychrlí na vás mnoho důvodů, proč to zrovna teď nejde: „Nejsou peníze, není čas, teď zrovna se mi to moc nehodí, mám strach z neznáma …“ Jenomže kdy bude čas, peníze, správná doba? Zkušení cestovatelé vědí, že tyhle pocity vás budou provázet vždy, a pokud jim budete naslouchat celý život, může se stát, že se připravíte o možnost poznat svět. Přitom cestování může být cesta, díky které lze získat od svého života něco víc. Obohaťte svůj život o nové zážitky, zkušenosti, přátelství i vy! Zde je jen pár důvodů, proč.

San Francisco.
San Francisco.

Peníze utracené za cestování vás učiní šťastnějšími

Dnes si za vydělané peníze můžete koupit téměř cokoliv. Výzkumy ovšem potvrdily to, co někteří vědí již dávno. Peníze utracené za cestování, vás udělají šťastnějšími, než peníze utracené za materiální zboží. Pravděpodobně zapomenete na 6 000 Kč utracených za značkovou kabelku nebo boty, ale zážitky z cestování vám zůstanou na celý život.

Australie.
Australie.

Uvidíte něco jiného a získáte nový pohled na svět

Jedním z nejlepších a nejzajímavějších aspektů cestování je možnost získat nový pohled na svět. Je tak snadné dostat se do rutinního způsobu života, kde se nic moc nemění, a i když jste spokojeni, může vám cesta do světa, otevřít oči, dát novou chuť do života a získat úplně jiný pohled na svět i na život. Svůj život můžete milovat nebo nenávidět, ale pokud nepůjdete ven, možná nikdy nenajdete poklad, který jste mohli najít. Od nového jídla a zboží, až po lidi a místa, o kterých jste si ani nesnili.

Překonávejte sami sebe

Jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé cestují, je snaha překonat sám sebe. Cestování nikdy není úplně jednoduché, ale to není ani život. Na druhou stranu, přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouho by vás bavil snadný a dokonalý život?

Thajsko.
Thajsko.

Cestování je náročné z mnoha důvodů, od neznalosti jazyka, až po problémy na cestách. Především ale proto, že nás nutí opustit komfortní zónu a vydat se do neznáma. Pokud máte rádi váš dosavadní život, važte si toho, jste šťastný člověk. Pokud ovšem hledáte od svého života něco víc, je nutné tuto zónu opustit a využít příležitosti, které vám život nabízí, a pokud ne, najděte si svou příležitost sami. Život je krátký na to, abychom čekali na to, až nám štěstí spadne do klína nebo abychom se vzdávali dobrých příležitostí, jenom protože máme strach. Už jenom samotným opuštěním této zóny, překonáte sami sebe a to vám pomůže získat značné sebevědomí.   

Je to velký svět, tam venku. Možná zjistíte, že cestování ke svému životu nepotřebujete, možná ale objevíte možnosti, které jste ani nečekali. Tak či tak, vám cestování pomůže dospět a uvědomit si pravdu o sobě samotným. Ze svých vlastních zkušeností vím, že pokud strávíte v zahraničídelší dobu, začnete si po čase uvědomovat, jak moc vás tahle zkušenost obohatila a otevřela vám nové, do té doby netušené, obzory. Díky cestování začnete zjišťovat, jaký vlastně jste, jak reagujete na různé situace, jak je prožíváte a vnímáte. Začnete poznávat sami sebe.

AUTOR: Veronika Čermáková

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma