Paříž: kulinářství v metru
5. 12. 2010 – 4:20 | Cestování | red | Diskuze:

Pařížská stanice metra Miromesnil se na několik dní proměnila v jednu velkou voňavou restauraci. Proslulí francouzští šéfkuchaři před cestujícími krájeli a smažili lahodné delikatesy, nad kterými se každému sbíhají sliny
Cílem akce, jejíž součástí jsou i ochutnávky, je přesvědčit lidi, že si kvalitní a na první pohled nedostupné pokrmy mohou připravit i sami doma, napsala agentura AP.
Sladká vůně brusinek a javorového sirupu přehlušila obvyklý vyčpělý pach prostor metra a jako magnet přitahovala desítky Pařížanů, jejichž touha ochutnávat nabízené dobroty je větší než touha spěchat domů. Například ve čtvrtek se lidé mohli v metru naučit - a ochutnat - takové netradiční pokrmy, jako je kachna s artyčokovou omáčkou, rizoto s kalamáry nebo palačinky plněné ovocem. Každé kulinářské téma mělo svého šéfkuchaře.
Jednoduchost receptů
Celou akci sponzoruje The Guide Champerard, průvodce stravovacími zařízeními, který se zaměřuje na dostupné a přitom kvalitní pokrmy. "Je to ukázka chutné kuchyně," řekl šéfkuchař Patrice Caillault z restaurace Domaine de Rochevilaine. Doufá, že si lidé uvědomí, že předvedené recepty jsou jednoduché a jsou k nim zapotřebí pouze běžně dostupné přísady.
"Lidé, kteří jezdí metrem, si mohou myslet, že nemají peníze na to, aby si mohli dovolit čtyřhvězdičkové menu. Tak (touto akcí) chceme zbořit tabu," řekl Caillault. "Musíte to zkusit. Opravdu vás to přiměje, že jdete a chcete si ten recept vyzkoušet doma," prohlásila jedna z cestujících Danielle Laurinová.