Peru a tradiční kuchyně
7. 1. 2010 – 15:51 | Cestování | red | Diskuze:

Zajímavé jídlo, největší lákadlo pro turisty?
S novým nápadem, jak do země přilákat více návštěvníků, přišlo peruánské ministerstvo turistiky. Od letošního roku chtějí v Peru propojit archeologické a historické cíle s tradiční peruánskou gastronomií, která je na rozdíl od slavných památek stále v pozadí zájmu zahraničních turistů.
Peruánskou kuchyni považují znalci za jednu z nejosobitějších na světě a gurmáni ji kladou na roveň vyhlášené francouzské, čínské i indické kuchyni. Cizinci však v Peru většinou místní pokrmy příliš neochutnávají.
V roce 2009 nastala ovšem určitá pozitivní změna, počet gurmánsky založených turistů stoupl o 25 procent, a to navzdory celosvětové ekonomické krizi a prasečí chřipce. Většina z těchto zahraničních labužníků do Peru přijela z Chile, Ekvádoru a Kolumbie. Peru chce tento nový zájem o svá tradiční jídla podporovat.
Peruánská kuchyně vychází z dědictví z předinckého i inckého období a obohatila se i díky imigrantům ze Španělska, Afriky, Číny, Japonska, Itálie, Francie a Británie. Kombinuje tak chutě a nápady ze čtyř kontinentů. Peruánci se mohou pochlubit například více než 2000 druhů tradičních polévek a více než 250 typy tradičních zákusků, nemluvě o několika tisícovkách hlavních chodů.
Chuťové pohárky zahraničních labužníků mohou oslovit nejrůznější typická peruánská jídla, jako jsou například anticuchos (masový špíz), ceviche (salát z mořských plodů), humitas (kaše vařená v kukuřičných listech) či pachamanca (maso marinované v kořeněné omáčce a pečené na horkých kamenech).