Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Podle vikingské mytologie má dnes nastat konec světa

Podle vikingské mytologie má dnes nastat konec světa
Ódin na koni (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle těch, již uctívají severské bohy, má někdy během dneška dojít k apokalypse. Ragnarök, neboli zánik bohů, má začít tak, že severský bůh Heimdall zatroubí na roh, aby tím oznámil nastávající rozpad světa. Tématu se věnuje dnešní vydání britského deníku The Times.

Ke konci světa má dojít v okamžiku, kdy boha Ódina zabije vlk Fenrir. Paprsky slunce mají zčernat a zemi začít sužovat extrémní počasí a obrovská povodeň.

Ve Velké Británii údajně v současnosti žije na 10 000 vyznavačů severské mytologie. Ředitel yorkského vikingského festivalu k významu dnešního data uvedl, že Ragnarök je v mytologii vikingů mezníkem, kdy bohové umírají, a proto se neměl podceňovat.

Deník The Times však zároveň uvádí, že skeptikové mají v záloze například konec mayského kalendáře, který v prosinci 2012 také navzdory obavám konec světa neznamenal. V severských mýtech navíc stojí, že svět se má znovu vynořit a mají ho obydlet dva lidští přeživší.

Jeden z britských vyznavačů severské mytologie Brian Harris deníku The Times řekl: "Jsem zcela připraven - v 10 ráno budu v hospodě a pokud bude svět existovat, až se vrátím domů, budu příjemně překvapen."

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma