Dnes je středa 30. dubna 2025., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 21°C Polojasno

Polsko: Molekulární kuchyně

28. 4. 2009 – 10:15 | Cestování | red | Diskuze:

Polsko: Molekulární kuchyně
zdroj: tisková zpráva

Olivy v kapslích, kaviár s příchutí čokolády podávaný na miniaturním talířku, lososa, který se vejde na podšálek, či rajskou polévku v páře nabízejí restaurace s molekulární kuchyní zákazníkům v Polsku.

Na jídla budoucnosti lákají luxusní podniky ve Varšavě, Gdaňsku a Bydgoszczi na severu země. Molekulární kuchyně je hitem světové gastronomie. Připravované pokrmy občas sice vypadají jako amarouny, které jedli lidé z budoucnosti v českém sci-fi seriálu Návštěvníci, ale jejich chuť je prý neopakovatelná. Kuchaři věnující se této nové metodě vaření tvrdí, že se snaží získat "skutečnou chuť" hovězího masa, brambor či ananasu. Molekulární večeře vypadá trochu jinak než v obvyklé restauraci. Jídelní lístek podává číšník jen pro připomenutí pořadí podávaných pokrmů. Jejich sestavu domlouvá kuchař se zákazníkem před návštěvou restaurace. Vína také vybírá kuchař, aby náhodou klient nezvolil špatně. Téměř divadelní představení dokresluje hudba zvolená podle složení večeře. Sliny na jazyku by mělo vyvolávat už samo čtení názvů jídel. V gdaňské restauraci Filharmonia podávají například "rajskou esenci chlazenou sněhovým obláčkem", což je téměř průzračný vývar z rajčat se smetanou. "Zákazníci mohou být překvapeni, že místo plného talíře dostanou sotva dva decilitry, ale jakmile ochutnají, nebudou mít pochybnosti, že mají před sebou nejvoňavější a nejšťavnatější rajčata, jaká kdy jedli," popsal šéfkuchař Robert Trzópek, který se jako jediný Polák školil v evropské mecce molekulární kuchyně. Tou je restaurace El Bulli v katalánském městě Rosas, která si vysloužila tři hvězdičky prestižního francouzského kulinářského průvodce Michelin. Kuchařští odborníci tvrdí, že rajče může být červené nebo žluté, ale jsou metody, jak z něj získat téměř bílou esenci. Smetana pro dosažení výjimečné chuti se například chladí dusíkem o teplotě minus 196 stupňů Celsia. Molekulární kuchyně tak připomíná chemickou laboratoř. "Díky ultrazvuku můžeme přenášet chuť z jedněch produktů na jiné. Tak vznikl například kaviár o chuti bílé čokolády," vysvětlil Jean Bos, kulinářský mistr, který založil akademii molekulární kuchyně v Polsku. "Zajímá nás návrat k přírodě na základě vědy. Připravujeme pokrmy podle nových metod a podáváme je netradičním způsobem," dodal. Potraviny se mrazí ve speciálních obalech, aby si zachovaly svou barvu, konzistenci a chuť. Na molekulární kuchyni se musí zákazník připravit, a to nejen psychicky kvůli tomu, že ho nečekají plné talíře a mísy, ale misky s kapkou na dně, ale i finančně. Ceny začínají u částky 180 zlotých (1050 korun).
Zdroje:

Předchozí článek

Kužel: Banky by měly převzít část rizik

Následující článek

Éčka v nápojích