Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Poznejte Alpy

Poznejte Alpy
zdroj: tisková zpráva

Alpy jsou nejvyšším a největším horským systémem Evropy, který zasahuje od Ligurského moře až po údolí Dunaje u Vídně.

Jejich geologický vznik zapříčinilo alpínské vrásnění, které mimo jiné vyzdvihlo vrchol Mont Blanku až do nadmořské výšky 4807 metrů a učinilo z něj nejvyšší bod celé Evropy. Alpy mají rozlohu přibližně 220 000 km2 a v rámci tak obrovského území se dělí na množství horských masívů s nejvyššími vrcholy dosahujícími většinou nad hranici 3 000 metrů nad mořem. V současné době zasahují Alpy do sedmi států, což jsou směrem od západu Francie (Alpes), Itálie (Alpi), Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Německo, Rakousko (Alpen) a Slovinsko (Alpe).

Pro dnešní turisty ze zahraničí představují Alpy především oblast obrovského sportovního vyžití, ale nejsou to ani rozsáhlá lyžařská střediska, ani úchvatné turistické trasy plné překrásných horských scenérií, co většinu návštěvníků této oblasti překvapí. Díky nezměrnému úsilí zde v průběhu staletí vznikaly stavby, které zaslouženě patří k největším divům Evropy. Alpy tedy nezůstávají „jen“ pohořím s nejvyšším evropským vrcholem, ale i s nejvýše položeným městem, železničním nádražím, silnicí, tunelem a mnoha dalšími zajímavostmi.

Množství těchto staveb vznikalo hlavně s rozvojem cestovního ruchu, který zasáhl pohoří v plné síle už koncem devatenáctého století. Tehdy si lidé z vyšší společnosti začali uvědomovat léčivou sílu horských pramenů a solných vod, stejně jako uklidňující účinky přírodních krás v okolí alpských jezer. Horské vesnice a městečka se tak staly cílem, a často i posledním domovem mnoha slavných malířů, básníků, spisovatelů či hudebních skladatelů, ale i významných státníků své doby. Ze jmen nejznámějších to byli mezi jinými i císař František Josef I., Gustav Mahler, Jean Jacques Rousseau, George Gordon Byron, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Charles Dickens, Petr Iljič Čajkovskij, Igor Stravinskij, Charlie Chaplin, Freddie Mercury a obrovské množství dalších slavných představitelů světové kultury i politiky. Ti všichni zde čerpali inspiraci a sílu pokračovat ve své práci i poslání. Zda na ně měly Alpy skutečně takový vliv, můžeme nejlépe posoudit z bezpočtu dnes již klasických obrazů, soch, hudebních děl nebo románů a básní.

Několik málo měst, která najdete ve francouzských Alpách, nabízí velmi slušný servis pro pěší turisty a kempaře — nelze opomenout, že sama o sobě jsou většinou velmi pěkná a rozhodně stojí za prohlídku. Jakýmsi intelektuálním a ekonomickým centrem oblasti je Grenoble, v kterém žije poměrně velký počet studentů, a díky tomu je zde rušný noční život. Chambéry je výtečným výchozím bodem pro výpravy do masivu Chartreuse (Massif de la Chartreuse) a malebné Annecy do okolí jezera Lac d’Annecy, ačkoli první z jmenovaných je víceméně nezajímavé a druhé zase trpí nadměrným zájmem turistů. Briançon je nejvýše položené město Evropy a leží blízko parků Écrins a Queyras. Nejdůležitějšími městy Provensálských Alp jsou Avignon, Arles, Montelimar, Aix-en-Provance a Digne. Všechny mají bohatou historii a návštěvníkům nabízejí množství architektonických památek. V Přímořských Alpách je skutečnou potěchou pro oko jižně ležící město Sospel, které připomíná mnohá města na italské straně hranic. Ideálním výchozím městem v horách je Barcelonnette a na pobřeží Nice či Cagnes.

Otužilejší návštěvníci mohou zdarma a prakticky volně kempovat na okrajích parků, jakmile však vstoupíte na jejich území, očekává se, že si stan postavíte jen skutečně v případě nutnosti a po přenocování půjdete okamžitě dál. Hotely jsou otevřeny často jen během sezóny (zavřeny koncem jara a na začátku podzimu) a navíc bývají přeplněné a předražené — jestliže nechcete utrácet peníze a nemáte vlastní stan a příslušné vybavení, doporučujeme používat k přenocování gîtes a nouzové úkryty. Alpy jsou plné turistů jak v létě, tak v zimě (nejhorší je z tohoto pohledu rozhodně oblast Chamonix–Mont Blanc), a pokud se po nich hodláte pohybovat pěšky, jste víceméně nuceni vydat se sem v hlavní sezóně. Když pomineme nespolehlivé počasí, je třeba rozhodně vědět, že ve výškách nad dva tisíce metrů najdete sníh až do začátku července. Řidiči by měli vzít v úvahu, že některé vysoko položené průsmyky, jako je Col du Galibier a Col de l’Iseran na východní straně oblasti, mohou být uzavřeny až do poloviny června a v extrémních případech i déle, díky čemuž budou nuceni se se svými automobily vydat na objížďku přes Itálii a alpské tunely.


Italská část Alp je díky své geologii mnohem pestřejší a různorodější než francouzské a ostatní hory. Možná právě proto je Itálie nejvyhledávanějším alpským státem. Návštěvníci italské části Alp se mohou sportovně vyžívat především při horolezectví, lyžování, paraglidingu, ježdění na raftech, canyoningu nebo pouze poznávat krajinu při pěších túrách. Další možnosti sportovních aktivit a rekreace nabízejí oblasti kolem jezer, zde se můžete realizovat při vodních sportech, plavání, plachtění či surfování. Tisíce lidí holduje také jízdě na kole.


Většina území Přímořských Alp leží ve Francii. Na italské straně leží jen malá oblast v okolí Cunea, ve které se tyčí Cima Argentera (3297 m n. m.), nejvyšší vrchol celých Přímořských Alp. Pro údolí Valle Gesso, jehož název znamená sádra či křída, jsou typické vysoké stěny z vápence, který se v oblasti Piemontu vyskytuje vzácně. Část údolí byla vyčleněna jako rozsáhlý národní park Parco Naturale dell’Argentera-Valle Gesso, ve kterém můžete přenocovat pod různými přístřešky, pít minerální vody v TERME DI VALDIERI, vystoupat na nejvyšší vrchol Přímořských Alp (Cima Argentera) nebo navštívit botanické zahrady ve VALDIERI.

Ligurské Alpy jsou tvořeny úzkým pásmem hor, jejichž jižní strana strmě spadá do moře a severní pozvolna přechází do Pádské nížiny. Jsou regionem představujícím Itálii turistům, kteří přijíždějí z pevniny přes Francii. Po překročení hranic z Nice a Monaka zažijete neočekávanou změnu: italská Riviéra (jak se komerčně rozvinutý pás pobřeží Ligurských Alp obvykle nazývá) se vyznačuje mnohem různorodější krajinou i architekturou než její francouzský protějšek a dá se říci, že je méně hektická. Hory, jejichž strmé svahy na některých místech zasahují do pobřeží, mohou komplikovat cestu těm návštěvníkům, kteří se chtějí co nejrychleji dostat do svého letoviska, nabízejí však určitou alternativu ke standardnímu pohledu na nekonečné pláže. Na svazích pokrytých olivovníky a vinnou révou jsou roztroušeny osamělé horské vesničky, které si zachovaly svou venkovskou kulturu i kuchyni.

Celé pobřeží — Riviera di Ponente — je jako jeden dlouhý pás hotelů, v létě přeplněných italskými rodinami, které si pobyt ve svém oblíbeném letovisku rezervovaly rok dopředu. Nejhorším úsekům je možno se vyhnout, je ale nutné pečlivě vybrat cestu. San Remo, nejznámější z letovisek na Riviéře, obklopují kopce pokryté skleníky, neboť se jedná o hlavní centrum světového exportu květin. Albenga a Noli jsou atraktivní středověká města, která si zachovala mnoho ze svého původního charakteru. Finale Ligure je velmi příjemné středomořské městečko.

V letních měsících se však davům dá vyhnout pouze tehdy, budete-li cestovat po vnitrozemí. Vedlejší silnice a stezky pro muly spojují vesničky vystavěné okolo vrcholů kopců, původně na obranu před nájezdy Saracénů. Náročná dlouhá cesta Alta Via dei Monti Liguri vede od jednoho horského průsmyku k druhému po celé délce Ligurských Alp, kromě úseků, ke kterým lze dojet veřejnou dopravou z pobřeží, je však určena zdatným turistům.

Cesta autem podél pobřeží je pro mnoho návštěvníků většinou zklamáním. Pobřeží je v podstatě zcela zastavěné a krásu této oblasti poznáte mnohem lépe, jestliže zvolíte dálnici z východu na západ, která si krátí cestu přes hory ve vnitrozemí za pomoci mnoha tunelů a viaduktů. Během krátkých úseků mezi tunely můžete zahlédnout řetězce přímořských letovisek, stříbřité olivové háje a třpytící se moře. Nejjednodušším způsobem, jak se sem dostat, je cesta vlakem. Pravidelná spojení zastavují prakticky všude a trať je vedena po úzkém pobřeží, proto se nádraží nacházejí téměř výhradně v centrech měst a vesnic.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma