Dnes je sobota 10. května 2025., Svátek má Blažena
Počasí dnes 15°C Zataženo

Prague Food Festival: Gastronomické speciality přilákaly tisíce lidí

27. 5. 2012 – 21:04 | Zajímavosti | Danica Klein | Diskuze:

Prague Food Festival: Gastronomické speciality přilákaly tisíce lidí
zdroj: tisková zpráva

VIDEO. V Královských zahradách Pražského hradu mohli od pátku do dneška ochutnat vybrané pochoutky mezinárodní kuchyně, českou klasiku, ale i chutně připravené červy s nudlemi nebo cvrčky na másle.

Festivalu se letos zúčastnilo na 45 restaurací, které do zahrad vyslaly své nejlepší kuchaře a šéfkuchaře, aby široké veřejnosti nabídli vybraná tříchodová až čtyřchodová menu či jednotlivé pokrmy a dezerty. Za pochutiny milovníci dobré kuchyně platili papírovými stravenkami, takzvanými "grandy".

Jedno kompletní menu vyšlo na 10 grandů, tedy na 250 korun. Vstup do areálu stál 400 až 450 korun. "Je to tady fajn, i když najíst se dosyta je tady tedy hodně drahé. Některé věci mi moc nechutnaly, ale za jiné bych naopak klidně dala i dvakrát tolik," řekla jedna z návštěvnic, která do parku přivedla i své dvě děti.

Některé z nabízených jídel lákaly kolemjdoucí svou vůní, jiné svým netradičním vzhledem, jako například stánek hotelové restaurace z pražského hotelu Mandarin Oriental na Starém Městě. Namísto porcelánového talíře návštěvníci dostali plastovou pipetu a další laboratorní náčiní s jednotlivými chody, které ale "klamaly tělem". Sladká třešeň například ukrývala paštiku a šroubovací tuba okurkový salát s jogurtem.

Na druhém konci areálu z dálky voněly telecí nožičky a kachní žaludky s čočkou z francouzské restaurace Art Nouveau sídlící v Obecním domě. Tamní kuchaři se kulinářské přehlídky zúčastnili i loni. Při sestavování menu se tak drželi osvědčeného postupu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

"Hlavně chceme, aby lidi ochutnali něco netradičního, něco co si běžně doma nepřipraví. Třeba ty kachní žaludky. Spousta lidí si je oškliví, ale pak je ochutnají a jsou nadšení," řekl zástupce šéfkuchaře Dušan Svoboda.

Jak se umí v kuchyni otáčet na festivalu předvedl také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který před zaplněným sálem Míčovny Pražského hradu vedl improvizovaný kuchařský kurz. Jednu z nejdelších front před svým stánkem měl také šéfkuchař Roman Paulus, který pro hotelovou restauraci Alcron získal prestižního "kulinářského Oscara" - michelinskou hvězdu.

Zdroje:

Předchozí článek

Politici vedou řeči o definitivním Kalouskově pádu. Ministr odolává

Následující článek

Jedna facka nestačí, drahoušku!