Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Přesný čas určuje Jindřichův Hradec!

Přesný čas určuje Jindřichův Hradec!
zdroj: tisková zpráva

Pojďme se i tentokrát podívat za tím nejlepším, co Jindříchův Hradec nabízí.

Je Česká Kanada opravdu v Česku?

Ale jistě, jedná se o oblast ležící na jihovýchodě od Jindřichova Hradce. Název je odvozen od přírodního charakteru krajiny, která zaujme nejen svou nadmořskou výškou, ale i krásou naši „matičky země“. Nejlepší způsob, jak si ji vychutnat je z oken lokálky, která brázdí místní terén. Úzkokolejka má rozchod kolejí pouhých 760 mm, zato však délkou 79 km zaručeně zaujme každého návštěvníka. Ne nadarmo se proto stala jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací regionu.

Bílá paní opět na scéně

Počátky jindřichohradeckého hradu a zámku spadají až do 10. století, které tehdy patřilo rodu Přemyslovců. Dále měl v držení tento hrad rod Vítkovců, podle jehož prvního zástupce z této dynastie – Jindřicha, byl hrad pojmenován. Snad zde byl i rod Rožmberků a slavná Perchta, kterou manželem vyslovená kletba odsoudila ke zjevování se na panstvích jejich předků v podobě Bílé paní. Nebo to snad byla paní Markéta z Hordeka, která nařídila rozdávání sladké kaše chudým a bývala oblečena v bílém rouchu? Ať je to tak či onak, Bílá paní se stále zjevuje při nočních prohlídkách v bílých, černých či červených rukavičkách.

pohled na celkovou perspektivu zámku v Jindřichově Hradci
pohled na celkovou perspektivu zámku v Jindřichově Hradci

Tik-tak, tik-tak, tik-tak

Opravdovou raritou je patnáctý poledník východní délky, který se táhne přes Hradec. Turisté jeho značení najdou na nároží kostela nanebevzetí Panny Marie v centru města.

Krýzovy jesličky

Guinessova kniha rekordů v posledních letech zaznamenala mezi své kuriozity i tyto jesličky. Vyrobil je sám jindřichohradecký měšťan a punčochářský mistr Tomáš Krýza za více jak šedesát let. Obsahují celkem 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Roku 1936 získalo Jindřichohradecké muzeum dva další cenné betlémy, a to od Emanuela a Bohdana Stejnocherových, které byli nainstalovány po obou stranách Krýzových jesliček. Celé dílo je největším lidovým mechanickým betlémem.

pohled na figurky v betlémě vytvořené panem Krýzou

pohled na figurky v betlémě vytvořené panem Krýzou

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma