Dnes je sobota 26. dubna 2025., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Přímo na Manhattanu se otevře česká Hospoda

16. 5. 2011 – 12:12 | Cestování | Jan Janula | Diskuze:

Přímo na Manhattanu se otevře česká Hospoda
zdroj: Mediafax

Na Manhattanu v New Yorku se již za několik dní otevře nová česká restaurace. Jmenuje se Hospoda a chce obyvatelům města nabídnout současnou evropskou kuchyni s dotekem české gastronomie.

Newyorčané tu také naleznou pivo čepované úplně jinak, než jsou zvyklí. Jak řekl výčepní František Šťástka, který se v Hospodě o jeho správnou chuť bude starat společně s mistrem světa v čepování Lukášem Svobodou, točení je svého druhu věda.

Jedno  pivo, dvě chutě

„Kolikrát, když takhle lidi nevěří, tak jim načepuji dva ty nejodlišnější druhy, tedy čochtana a mlíko, kde je ten rozdíl největší. Když se napijí, jsou z toho šokovaní a myslí si, že jde o jiná piva. Já jim ale říkám, že to je jedno pivo, jeden sud, jedna pípa, akorát různý styl čepování,“ podotýká výčepní.

Manažer restaurace Filip Trčka dodává, že restaurace také věnuje velkou pozornost čistotě skla či teplotě skladování piva. Zlatavý mok se také z plzeňského pivovaru do Spojených států bude vozit tou nejkratší cestou v chlazených kontejnerech, aby neutrpěla jeho kvalita.

Za Hospodou, jež se nachází v České národní budově na 73. ulici ve čtvrti Upper East Side, stojí přední česká restauratérská skupina Ambiente.

V Česku provozuje například restauraci La Degustation Bohéme Bourgeoise, v uplynulých dvou letech vyhlášenou nejlepší restaurací v zemi. Nyní se skupina pokouší vstoupit na jeden z vůbec nejnáročnějších trhů ve svém oboru.

New York překypuje kvalitními restauracemi, a Newyorčané tak jsou velmi nároční strávníci.  V Hospodě je čeká menu, které připravuje Oldřich Sahajdák ve spolupráci se svým prvním šéfkuchařem La Degustation Markem Šádou.

Ojedinělá  Hospoda

Přímo v New Yorku pak mají kuchyni na starost Marek Šáda a Marek Pilát. Chtějí přitom spojovat kvalitní místní suroviny se středoevropskými chutěmi. Menu se bude obměňovat podle ročních období.

Nyní ale již restaurace funguje několik týdnů ve zkušebním provozu a ohlasy hostů jsou prý převážně pozitivní. Křest ohněm ji pak čeká zhruba za týden, kdy by se měla otevřít. Přesné datum zatím vedení restaurace stále tají.

O design restaurace pro 78 hostů se postaral atelier PH5 Václava Červenky. Vévodí mu prosklený výčepní pult, který návštěvníkovi Hospody odhaluje sudy, z nichž se čepuje pivo.

Hospoda bude ojedinělým ostrovem vyšší české gastronomie na Manhattanu. Kromě ní se mohou zájemci o českou kuchyni vydat do nedaleké čtvrti Astoria v Queensu například do restaurací Koliba či Zlatá Praha.

Zdroje:

Předchozí článek

Motor Airbusu se ztrácel v plamenech

Následující článek

Poslanec Huml: Lže Bárta, lže i jeho žena Klasnová