Dnes je středa 30. dubna 2025., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Pro valašskokloboucký jarmek je naloženo 380 kilogramů zelí

21. 10. 2010 – 6:11 | Cestování | red | Diskuze:

Pro valašskokloboucký jarmek je naloženo 380 kilogramů zelí
zdroj: tisková zpráva

Tradiční mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách, který patří k největším mikulášských akcím ve Zlínském kraji, se sice uskuteční až za sedm týdnů, přípravy na něj jsou už ale v plném proudu. Podle starého lidového receptu organizátoři naložili do dřevěné bečky 380 kilogramů bílého zelí, které je pro oblíbenou místní specialitu - valašskou kyselici nezbytnou ingrediencí. Z kyselého zelí navaří na 3600 porcí polévky.

"Zelí jsme nakládali podle receptu našich babiček, který říká, že do správného kysaného zelí patří sůl, kmín, cibule, kopr, vinný list, česnek, chlebové kůrky, trocha cukru a vinná jablíčka. Ta potom na jarmeku obzvlášť přijdou k chuti u jehněčích steaků," uvedla Věra Janíková, která se stará o zajištění občerstvení pro účinkující a částečně i návštěvníky jarmeku.

Zelí ručně nakrouhaly rodiny Valčíkova a Tvarůžkova ve Valašských Kloboukách, jak je tomu zvykem už řadu let. Poté jej organizátoři převezli do sídla Českého svazu ochránců přírody Kosenka, kde jej dobrovolníci nejprve šlapali ve velké vaně a pak natlačili do dřevěné bečky. "Nyní bude pochoutka pod pečlivým dozorem, aby její kvašení probíhalo, jak má," doplnila Janíková.

Pravá jarmerková kyselice

Na přípravě letošního zelí pro jarmekovou kyselici se podílel třináctičlenný tým dobrovolníků, který během několika hodin zpracoval 380 kilogramů zelí. To je o asi 20 kilogramů více než vloni. Letos totiž organizátoři chtějí navařit kyselice více, aby se dostalo i na ty, kteří přicházejí na jarmek po poledni. Tou dobou totiž už často nemají příležitost tuto valašskou specialitu ochutnat.

Mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách se letos uskuteční již podevatenácté. Akce do města, které má přes 5150 obyvatel, každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Koná se vždy první víkend v prosinci. V sobotu, v hlavní den programu, celé město ožívá lidovými tradicemi, zvyklostmi, ukázkami starodávných řemesel, obchůzkami mikulášských skupin. Na každém zastavení lidé mohou ochutnat tradiční valašskou kuchyni, jehněčí steaky, klobásky, vdolečky, frgále. Nechybí ani pravá valašská slivovice.

Zdroje:

Předchozí článek

Politici ČSSD: Nečas definitivně ztratil nervy, a tak lže

Následující článek

Vláda po 100 dnech: Nečas je prý jednička, John propadá