Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rhodos - skvost mezi kontinenty

Rhodos - skvost mezi kontinenty
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rhodský kolos, třicetimetrová bronzová socha boha slunce, Helia, jemuž byl podle starořeckých mýtů tento ostrov zasvěcen - možná i proto, že se s počtem 259 slunečních dnů v roce řadí k nejteplejším místům Evropy - patřil k sedm divů antického světa. Bohužel už neexistuje (po zemětřesení se zřítil do moře) ovšem i bez něho Rhodos určitě stojí za návštěvu.

Rytíři kontra Turci

Leží v těsné blízkosti hned tří světadílů - Evropy, Asie, Afriky - a  i „díky“ této strategicky výhodné poloze býval častým terčem různých nájezdů - včetně pirátských. Až do doby, kdy starousedlíkům došla trpělivost a aby ochránili své území, postavili na pobřeží hlavního města (také Rhodos) monumentální pevnost.

Byla považována za nedobytnou, i Turkům, kteří ji v šestnáctém století obsadili, k tomu dopomohla zrada. Islámská expanze pak ukončila éru řádu johanitů, kteří odsud odešli, aby se proslavili coby maltézští rytíři. Zanechali však po sobě honosné rezidence, kostely či jiné výstavné stavby, skvělou ukázkou architektury je například palác velmistra.

Kromě milovníků památek si v metropoli přijdou na své i ti, kdo mají sklony k romantickým toulkám, k nimž je město jak stvořené. Starobylé domy vzbuzují asociace rytířských časů, úzké uličky zase evokují představu pohádkového Orientu. Navíc, kromě menšího bloudění, nehrozí žádné nebezpečí, pouliční kriminalita vykazuje mizivě nízké procento.

Chrám bohyně

Častým cílem turistů bývá i druhé největší město ostrova, Líndos, kde se na jeho vrcholu nachází torzo chrámu bohyně Athény. Mohou zároveň obdivovat fortel dávných stavitelů i překrásný výhled na okolní krajinu, zvlášť malá pláž Palas Bay v zálivu vypadá vskutku nádherně.

Poblíž malé osady Kamíros se nachází jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť celého Řecka. Zachovalé zbytky antického města mají stále nenapodobitelnou atmosféru, není těžké si představit, že tudy kdysi kráčel Achilles a další slavní hrdinové.

O pár desítek kilometrů dál, pod nejvyšší horou ostrova Atávíros (1215 m.) stojí za to udělat si krátkou zastávku v půvabné vesničce Embonas, proslavené výrobou rhodského vína, které lze ochutnat přímo ze sudu. Má sice trochu jinou chuť než je našinec zvyklý, ale už Karel IV. věděl, že dělat úsudek po prvním doušku bývá zrádné.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma