Rostou, radují se houbaři. Z některých lesů nosí plné koše
9. 8. 2012 – 11:44 | Tip na výlet | Danica Klein | Diskuze:

V lesích a na loukách rostou v současné době prakticky všechny druhy a skupiny hub, jsou ale oblasti, kde jich houbaři najdou více, nebo naopak méně. Například ve Středočeském kraji nových plodnic ubylo, v západních a jižních Čechách rostou dál, řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Mezi houbami převládají holubinky, zejména jejich jedlé druhy jako holubinka mandlová, nazelenalá, jahodová, odbarvená, tečkovaná a další. Poměrně hojně rostou i hřibovité houby. Landa pro příklad jmenoval chutný hřib strakoš, který se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích, v písčitých borech a na rašeliništích.
Na stejných místech mohou lidé najít i hřib kříšť, který je ale hořký a může pokazit celé jídlo. "První chuť má (hřib kříšť) chvíli mírnou, potom ale hořkost vystoupí a je trvalá," uvedl Landa.
Z dalších jedlých hub rostou pečárky ovčí a císařské, ryzce pravé a smrkové nebo muchomůrky růžovky.
Vedle toho se ale v lesích objevují i jedovaté muchomůrky nebo velmi jedovaté čechratky podvinuté, které obsahují látky vyvolávající těžké alergické reakce. Landa připomněl i jedovaté pestřce obecné a bradavčité, které se v malém množství mohou ale používat jako koření. "Dva tři plátky této houby velice chutně doplňují stravu svou vůní a kořeněnou chutí, ve větším množství ale můžou přivodit opravu," zdůraznil Landa.
V souvislosti s nynějším počasím očekává, že houby by v nejbližší době neměly přestat růst. Počasí je prý houbám zatím nakloněno. "Dny nejsou vyloženě horké a noci studené a srážky jsou častější, takže půda není proschlá," dodal mykolog.