Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Safari ve Dvoře Královém bude možno sledovat z vlastních vozů

Safari ve Dvoře Královém bude možno sledovat z vlastních vozů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Do safari části Zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem budou moci návštěvníci od 1. června vjíždět auty nebo autobusy. Divoká zvířata tak budou pozorovat přímo z pohodlí vlastního vozu. Novinka přinese podstatné zvýšení cen vstupného.

Vstupenka pro dospělého zdraží ze 170 na 290 korun, tedy o 70 procent. Pro děti, studenty a seniory vstup do zoo zdraží o 90 procent ze 100 na 190 Kč. Na prezentaci projektu to dnes řekla ředitelka zoo Dana Holečková.

Idea ředitele

Umožněním vjezdu aut do safari zoo podle Holečkové naplňuje původní ideu bývalého ředitele zoo Josefa Vágnera, který s tím při budování safari počítal již na konci 60. let. Následně budované komunikace v safari již proto počítaly s vjezdem aut.

"Chceme tím udělat zoo atraktivnější a nabídnout lidem zážitkový program. Safari bude lidem dostupná za každého počasí," řekla k novince Holečková.

Lidé auty či autobusy na šest kilometrů dlouhé trase projedou 50 hektarů s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů. Skoro 30 hektarů areálu budou lidé projíždět přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky.

Ve zbylé části, kde se dnes chodí pěšky nebo jezdí vláčky, budou zvířata, například nosorožce, žirafy či lvy od návštěvníků oddělovat příkopy či oplocení. Do sekcí s volně žijícími zvířaty budou auta vjíždět přes speciální rošty s elektrickým ohradníkem.

Klid na focení

Při jízdě po safari lidé, kromě dvou vyhrazených míst, nebudou moci z aut vystoupit. Budou moci mít otevřená okénka, s autem půjde na trase při dostatečně široké silnici i zastavit a zvíře si v klidu z vozu vyfotografovat.

Počítá se, že za hodinu do safari vjede asi 120 aut. Celkem by se po safari mohlo pohybovat až 550 aut. Vjezd aut s dvoutaktním motorem a tuningově snížených aut bude zakázán. Do úprav pro vjezd aut dala zoo asi čtyři miliony korun.

Vjezd auty začne 1. června a potrvá do 2. října. Vstupné bude platné pro obě části zoo, tedy klasické "pěší" části i do safari. Vstupenky pro jednotlivé části zoo nebudou. Vjezd do safari bude začínat u hlavního parkoviště.

Kdo nepřijede autem, bude moci využít safaribusů, které dnes již část safari obsluhují. Místo dřívějších asi 20 minut jízda potrvá téměř dvě hodiny. Po projetí safari návštěvník nechá auto na parkovišti a půjde do klasické části zoo, zvolit může i opačný postup.

Rodiné  vstupné ne

Rodinné vstupné zoo návštěvníkům nenabídne. Nyní rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti činí 490 korun, nově taková rodina zaplatí 960 korun. Podle Holečkové by výběr rodinného vstupného zdržoval provoz u pokladen na vjezdu do safari.

Výší vstupného nebude mít dvorská zoo v Česku srovnatelného konkurenta. V pražské zoo je nyní vstupné pro dospělého 150 korun a pro děti od tří do 15 let, seniory a handicapované 100 korun.

Holečková uvedla, že dvorské safari bude jediné ve střední Evropě. Nejbližší podobná atrakce je podle ní v 650 kilometrů vzdáleném německém Hodenhagenu. "Provoz safari s auty je dražší. V jiných safari parcích je vstupné dvojnásobné," řekl ředitelka s tím, že podobné vstupné se platí za návštěvu 3D kina.

"Náš zážitek není horší," řekla. Po skončení letní sezony zoo provoz safari s auty vyhodnotí a rozhodne o jeho pokračování. "Letošní rok je rok nula. Může se stát, že po vyhodnocení to bude i rok jediný, kdy se do zoo mohlo autem," řekla. Od 3. října by zoo měla být opět otevřená v normálním provozu s ceníky jako dosud.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma