Dnes je pondělí 29. dubna 2024., Svátek má Robert
Počasí dnes 23°C Polojasno

Stezka osobností v Botanické zahradě hl. města Praha

Stezka osobností v Botanické zahradě hl. města Praha
zdroj: tisková zpráva

Projekt Kořeny osobností byl spuštěn na jaře letošního roku a již nyní přináší první ovoce v podobě nových a lépe informovaných návštěvníků.

Nedávno rozšířila sbírku ohrožených druhů rostlin Botanické zahrady
nejkrásnější  Češka, Miss World 2006, Taťána Kuchařová. V jejím případě se jedná o sukulent, který je na pokraji vyhynutí, protože vlivem člověka mizí biotopy, v nichž přirozeně roste. Samotná Hoodia je ohrožená také sběrem ve volné přírodě pro své farmakologické využití. Hoodia je tradiční léčivá rostlina pocházející z jižní Afriky rozšířená na poušti Kalahari. Nejčastěji se využívá ve farmaceutickém průmyslu. Účinek Hoodie znali domorodí lovci z jihoafrického kmene Sanů již od nepaměti. Během delších výprav konzumovali malé kousky této rostliny a pak už nepotřebovali celý den jíst ani pít, což je v extrémních podmínkách pouště velice důležité. U některých druhů vědci objevili vysoce slibný účinek v léčbě nadváhy. Díky tomuto objevu nastal obrovský hon na tuto zázračnou rostlinu a během krátké doby byly populace Hoodií z okrajové části pouště zdevastovány. Bohužel v dnešní době díky zásahu člověka (intenzivní zemědělská činnost především) mizí její přirozené prostředí, v kterém rostlinu můžeme najít, nadále. Jedinou záchranou této rostliny do budoucna je tedy její umělé pěstování. Sukulent jehož farmakologický a léčitelský význam nebyl dosud úplně prozkoumán, by v případě vymizení mohl znamenat velkou ztrátu pro naše další generace.

Taťána Kuchařová  se jako šestnáctá osobnost stala součástí „Kořenů osobností“, na které návštěvníky vítají rostliny a jejich patroni z různých oblastí našeho života, mezi nimi například prezident Václav Havel, zpěvák Karel Gott, zpěvačka Lucie Bílá, bývalý ředitel ZOO Praha Petr Fejk a mnoho dalších. Naposledy „Kořeny osobností“ rozšířily známé dámy podporující českou charitu, které zasadily krásné stromy rodu gingko biloba: Marie Vodičková (Fond ohrožených dětí), Vendula Svobodová (Nadační fond Kapka naděje), Chantal Poullain (Nadace Archa Chantal), Martina Šmuková (Nadační fond dětské onkologie Krtek), Zuzana Baudyšová (Nadace Naše dítě) a Eliška Bučková (tvář SOS dětských vesniček).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,060 25,200
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma