Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

To nejlepší z Amsterdamu podle šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina

To nejlepší z Amsterdamu podle šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina
Amsterdamské kanály | zdroj: Redakce

Amsterdam patří podle některých cestovatelů k nejkrásnějším evropským metropolím. Díky jeho tisícileté historii nabízí mnoho architektonických skvostů. V dnešní době ale toto město představuje také synonymum pro zábavu a bujaré večírky. 

„Amsterdam je město kontrastů – přes den je to klidné město plné úžasných kavárniček a muzeí. Jakmile však zapadne slunce, město se změní v jednu obrovskou show, noční život pulsuje v ulicích Amsterdamu jako nikde jinde,“ vypráví své dojmy věhlasný kuchař Anthony Bourdain, který město navštívil během natáčení  televizního seriálu Kulinářská zastavení (u nás vysílá stanice Spektrum). Jaká místa stojí za to navštívit a co v Amsterdamu ochutnat, pokud máme na návštěvu pouze omezený čas?

1/ Muzeum van Gogha

V Amsterdamu nepochybně nesmí chybět muzeum věnované geniálnímu Vincentovi van Goghovi, nejznámější postavě nizozemské historie a jedné z největších světových osobností výtvarného umění. Žádný návštěvník by si neměl nechat ujít příležitost zhlédnout nejslavnější díla tohoto umělce.

Instituce vlastní nejvíce van Goghových děl než jakékoliv jiné světové muzeum, může se pyšnit 200 malbami, 400 kresbami a 700 dopisy z různého období jeho života. K nejslavnějším malbám, které přitahují do muzea až 1,5 milionu návštěvníků ročně, patří Slunečnice, Ložnice v Arles či van Goghův autoportrét. Tolik slavných děl pohromadě láká i zloděje. V roce 2002 se z muzea podařilo ukrást dvě malby v hodnotě 30 milionů dolarů, dosud nebyly nalezeny. 

Muzeum van Gogha zdroj: Redakce

2/ Amsterdamské kanály

„Ti, kteří preferují romantičtější aktivitu, by neměli opomenout nádherné, až přes 100 kilometrů dlouhé, vodní kanály, kterými je město doslova protkáno,“ láká šéfkuchař Anthony Bourdain. Amsterdam bývalo vždy důležité přístavní město, a tak postupně i v samotném srdci města vzniknul dokonalý systém kanálů. Ten tvoří důmyslnou soustavu hrází a čerpadel, bez kterého by se město ocitlo pod vodou. V minulosti vodu přečerpávaly větrné mlýny, dnes tento úkol zvládají moderní zařízení. Amsterdamské prstence kanálů byly pro svou jedinečnost v roce 2010 zapsány do seznamu světového dědictví UNESCO. Na nábřeží těchto kanálů se nacházejí úchvatné úzké domy, které jako by vypadly z pláten holandských malířů.

3/ Bitterballen – masové kuličky

Velice oblíbeným pokrmem jsou v Holandsku Bitterballen, neboli dokřupava smažené masové kuličky nacházející se doslova za každým rohem. Najdete je jak hospodách, v bistrech, tak i v kavárnách. „Kuličky se připravují z mletého hovězího nebo telecího masa. Maso navíc doplňuje hovězí vývar, máslo, mouka, bylinky a koření,“ vysvětluje Anthony Bourdain, který v Amsterdamu natáčel jednu z epizod televizního seriálu Kulinářská zastavení.

Bitterballen zdroj: Redakce

Masová směs se pořádně promíchá a nechává se v chladu uležet, aby se ingredience spojily a vytvořený polotovar ztuhl. Jakmile je směs připravená, tvarují se z ní kuličky o velikosti tří až čtyř centimetrů, které se obalují v křupavém těstíčku ze strouhanky a vajíčka. Kuličky se musejí nechat usmažit dozlatova, než se mohou podávat. Bitterballen se většinou servírují s hořčicí a jsou nejoblíbenějším pokrmem k pivu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma