Turín - hlavní město čokolády
30. 3. 2011 – 9:54 | Cestování | red | Diskuze:

Turín si tento týden připomíná svoji pověst italského hlavního města čokolády. Až do 3. dubna se zde konají slavnosti, které představí 6000 výrobců čokolády z historického regionu Piemont, dalších částí Itálie i ze světa.
Návštěvníkům jsou k dispozici ochutnávky, výstavy, kurzy vaření, prohlídky a plavby po řece od náměstí Vittorio Veneto do centra Turína. Čestným hostem slavností je Enric Rovira, katalánský čokoládový umělec.
Kulinářská delikatesa
Firma ChocoFarm pak návštěvníky provádí procesem výroby čokolády. Na místě se představuje i plně funkční výrobna místní speciality gianduja.
Tato jemná čokoláda s lískovými oříšky, založená piemontským výrobcem čokolády Silviem Bessonem, je považována za opravdovou kulinářskou delikatesu.
V sobotu 2. dubna, tedy v den gianduji, bude na slavnostech udělena jejímu nejlepšímu výrobci cena Zlatá gianduja.
Návštěvníci se mohou odebrat na okružní ochutnávky, kde lze vyzkoušet i další speciality z regionu, jako "digestif" barolo chinato, domácí zmrzlinu a lískové oříšky.
Muzeum Accorsi Ometto pak předvede návštěvníkům, jak si užívali horkou čokoládu aristokraté v 17. století, když byla privilegiem vyšších vrstev.
Blokáda pomohla
Turínská čokoládová historie sahá do roku 1559, kdy Emanuel Filiberto ze Savojska, velitel vojenských sil Karla V., přivezl do Piemontu kakaové boby.
Čokoláda se servírovala výlučně jako horký nápoj až do roku 1826, kdy podnikatel Pierre Paul Caffarel zavedl výrobu tuhé čokolády.
Nedostatek kakaa za napoleonské námořní blokády italských přístavů vedl k vynálezu proslulé turínské gianduji v roce 1852.
Výrobce čokolády Michele Prochet vymyslel kombinaci velmi drahého kakaa s lískovými oříšky vyráběnými v regionu. V roce 1865 se gianduja začala prodávat jako první čokoláda zabalená v třpytivé fólii.
Později se stala základem úspěchu italské multinárodní čokoládové firmy Ferrero. Pietro Ferrero zahájil průmyslovou výrobu čokolády ve městě Alba v Piemontu v roce 1942.